Sastanak Sji Đinpinga sa Putinom

Kineski predsednik Sji Đinping sastao se juče u ruskom gradu Ufu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Sji je izjavio da su u maju u Moskvi, povodom proslave 70. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, Kina i Rusija poslale signal svetu da se zalažu za očuvanje svetskog mira i stabilnosti nakon Drugog svetskog rata. Dve zemlje su odlučile da će pojačati saradnju u oblastima investicija, finansija, energetike, izgradnje brzih pruga, i da će zajedno ulagati u razvoj dalekog istoka Rusije.

0eaa55251492426fb454799cd5e8f5dd

IZVOR: CRI Online

Sji je istakao da sve strane smatraju Šangajsku organizaciju za saradnju (ŠTO) za važnu platformu spajanja Puta svile i Evroazijske ekonomske unije. Kina i Rusija nameravaju da pojačaju saradnju u okviru ŠTO-a i pokrenu odgovarajuće mehanizme za borbu protiv terorizma, kako bi se sačuvao mir i stabilnost sveta.

Putin je rekao da odnos strateškog partnerstva Kine i Rusije ima dobar trend razvoja i da dve zemlje održavaju aktivan kontakt u međunarodnim poslovima.

Kina je već postala drugi najveći privredni partner Rusije, bilateralna finansijska saradnja dobro napreduje, Rusija aktivno učestvuje u izgradnji Azijske infrastrukturne investicione banke (AIIB) i pojačava saradnju sa Kinom u oblastima energetike, visokih tehnologija, izgradnje infrastrukture i svemirske nauke”, istakao je Putin.

Putin je zaključio da bi Rusija i Kina trebalo da pojačaju saradnju u okviru ŠTO-a i BRIKS-a, kako bi podstakli bolju saradnju ostalih članica te organizacije.


IZVOR: CRI Online (Pripremio: Šang Čao)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *