Sastanak delegacije Šangajskog instituta i Tadića

BEOGRAD: Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić sastao se danas sa delegacijom Šangajskog instituta za međunarodne studije, a sagovornici su ocenili da je nastavak saradnje Kine i Srbije od ogromnog strateškog značaja i da bi trebalo maksimalno ulagati u njen dalji razvoj.

asianscientist.com

Profesor Jiemian Yang (IZVOR: asianscientist.com)

Kako je saopštio SDS, Tadić se sastao i sa direktorom Akademskog komiteta navedenog instituta Jang Ðiemijenom, sa kojim je razgovarao o strateškom značaju ukrajinske krize i reformama sistema UN u konktestu savremenih globalnih izazova.

Na sastanku, koji je održan u Beogradu, bilo je reči i o saradnji Kine i Centralne i Istočne Evrope i kineskom projektu “Ekonomski pojas Puta svile i pomorski Put svile za 21. vek”.

Tadić je ocenio da bi strateškoj viziji “Puta svile” trebalo dodati i izgradnju infrastrukture od luke Solun do severa istočne Evrope.

“Takva infrastruktura prolazila bi i kroz Srbiju, a njena izgradnja nije moguća bez učešća Kine, jer bi tako ideja Puta svile bila kompletirana kineskim ekonomskim interesima na tlu Evrope. U slučaju izgradnje takve infrastrukture kineski interesi bi podrazumevali i Srbiju, što bi za našu zemlju bilo od velikog značaja”, smatra Tadić.

Kako se navodi u saopštenju, Šangajski institut za međunarodne studije je jedna od najuticajnijih institucija u Kini i svetu, koja se bavi kreiranjem strateških spoljnopolitičkih pravaca, bezbednosnim aspektima i modernizacijom zemlje.

Direktor Akademskog komiteta te institucije uputio je poziv Tadiću da održi predavanje u tom institutu, zaključuje se u saopštenju.


IZVOR: Novi Magazin

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *