Saradnja Kine i Kazahstana

ASTANA: Kineski predsjednik Xi Jinping i njegov kazahstanski kolega Nursultan Nazarbajev dogovorili su usklađivanje razvojne strategije dveju zemalja, u cilju zajedničkog prosperitet.

“Spremni smo da uskladimo inicijative Ekonomskog pojasa Puta svile s kazahstanskom novom ekonomskom politikom Svetlog puta, kako bi se postigao zajednički razvoj i prosperitet na temelju jednakosti i recipročnosti”, rekao je Xi tokom razgovora.

IzvoR, nEWS, CN

IZVOR: news.cn

Prisećajući se svoje prve posetea Kazakhstanu 2013, kada je spomenuo inicijativu Ekonomskog pojasa Puta svile, Xi je izjavio kako je kineska strana imala visoko mišljenje o saradnji između dve zemlje u izgradnji toga pojasa.

Rekao je kako bi Kina i Kazahstan trebali da nastave jačanje saradnje u infrastrukturi, energetici, finansijama, bezbednosti i kulturnim i međuljudskim razmenama.

Ponavljajući Xijeve reči, Nazarbajev je izjavio kako Kazahstan podržava kinesku inicijativu i da je spreman da bude važan partner Kine u izgradnji pojasa Puta svile.

Kazahstan će s Kinom raditi na povezivanju strategije Svetlog puta s izgradnjom Pojasa, sarađivaće u trgovini, industrijskim kapacitetima, energetici i tehnologiji, izjavio je Nazarbajev.


IZVOR: SEEbiz

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *