Saradnja Kine i Južne Afrike u izgradnji nuklearnih elektrana

Regulatori za nuklearnu energiju iz Južnoafričke Republike (JAR) i Kine potpisali su sporazum o tehničkoj saradnji.

Sporazum dolazi u momentu kada najindustrijalizovanija afrička privreda planira izgradnju osam novih nuklearnih reaktora.

južna afrika kina

Sporazum uključuje licence, inspekciju projekata, obuku inspektora i tehničku podršku, saopštio je južnoafrički Nacionalni nuklearni regulator (NNR), a prenela agencija Frans pres.

Kina konkuriše za izgradnju nuklearki u JAR, čija se ukupna vrednost procenjuje maksimalno na 50 milijardi dolara. Za izgradnju nuklearki konkurišu i Rusija, Francuska, SAD i Južna Koreja.

JAR trenutno ima jednu nuklearnu elektranu, a za proizvodnju električne energije se mahom oslanja na ugalj. Novi reaktori trebalo bi da imaju kapacitet od 9.600 megavata, što je skoro trećina sadašnjeg kapaciteta od 30.000 megavata, a prvi od njih trebalo bi da počne sa radom 2023. godine.

Nestašice struje česta su pojava u JAR i znatno utiču na privredni rast te zemlje, ali je plan izgradnje nuklearki naišao na oštre kritike zbog procene da će ugroziti životnu okolinu i dodatno oslabiti ekonomiju zbog ogromnih troškova izgradnje reaktora.


IZVOR: Tanjug

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *