Šaolinski kung fu i manastir Šaolin

Stara kineska izreka glasi: “Kineski kung fu je među najboljima na svetu, a sav kung fu je nastao u Šaolinu. ”Šaolinski kung fu je škola borilačkih veština koja se najdalje raširila i uspostavila najjači uticaj. Rođen je u manastiru Šaolin, svetom mestu Budista, u Žengžuu, u provinciji Henan.

saolin manastir 1

Čan () I Vu ()škole borilačkih veština su upravo ono što čini Šaolin baš toliko poznatim. Čan budizam je potekao iz Indije, da bi se potom razvijao u Kini sa ciljem da trenira i unapredi sposobnost razmišljanja i mudrost pojedinca. Da bi osoba praktikovala Čan budizam, mora provoditi vreme u meditaciji i apsolutnoj izolaciji. Kada meditirate, vi provodite poduži vremenski period u turskom sedu, što može itekako da iznuri čoveka. Zato su monasi vežbali borilačke sportove kako bi ojačali svoja telesa i odagnali umor. Kao rezultat toga, ti sportovi su postali elementarna disiplina koja je učena i praktikovana od strane monaha hrama Šaolin.

saolin manastir 2

Tako su u ove veštine uneli osnove Čan budizma. Bio to boks, ukrštanje buzdovana, mačevanje sabljama ili običnim mačevima, kik-boks ili kvigong (drevna kineska veština koja služi za popravljanje držanja i poboljšano disanje), oni svi kombinovani sa Čanom daju jedinstven sistem borilačkih veština. Bavljenje dotičnim sportovima, poboljšava praktikovanje Čan budizma, a u isto vreme i njegovo praktikovanje ojačava tela i umove onih koji se njime bave.

saolin 3 kina

Manastir Šaolin obiluje mnogim vrednim kulturnim spomenicima i znamenitostima, uključujući Pagoda šumu, mesto gde su položena tela mnogih znamenitih monaha i njihovih poglavara.


Preveo za portal SRBIJA I KINA: Relja Bojović

IZVOR: http://english.cri.cn

NAPOMENA: Prenošenje ovog članka je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora prevoda (portal srbijaikina.rs) i prevodioca.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *