SAD seju haos u Južnom kineskom moru

Kina je optužila SAD da seju haos u azijsko-pacifičkoj regiji čime izazivaju zemlje koje imaju teritorijalne pretenzije u Južnom kineskom moru na sukob sa Kinom.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing zapitala je ko će služiti američkim interesima, ako glavna pokretačka snaga ekonomskog rasta bude u haosu.

Zemlje koje čine Azijsko-pacifički ekonomski forum čine više od 50 odsto svetskog BDP-a i skoro polovinu svetske trgovine.

Južno kinesko more je glavni put međunarodne trgovine. Kina insistira na suverenitetu nad gotovo celim morem, uključujući vode daleko od kineskog kopna i blizu obala Filipina, Vijetnama i drugih azijskih suseda, prenosi AFP.

Kineska vojska je prošle nedelje zatražila od aviona američke mornarice da napusti oblast iznad spornih ostrva Spratli, ali je avion ignorisao taj zahtev, navodeći da leti u onome, što SAD smatraju međunarodnim vazdušnim prostorom.

Hua je poručila Vašingtonu da se uzdrži od provokativnih reči i dela.

“Nekoliko zemalja podstiče nevolje u Južnom kineskom moru zbog svojih sebičnih ciljeva i izazivaju kineski teritorijanji suveretet i pomorska prava i interese, a neki drugi ih podstiču da to urade”, rekla je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Hua je navela da je nekoliko drugih zemalja već izgradilo poletne staze u regionu i optužila SAD da selektivno prećutkuju sve građevinske aktivnosti, koje se obavljaju na “uzurpiranoj kineskoj teritoriji”.

“Želim da ponovim da je obim i brzina kineskih građevinskih radova srazmerna međunarodnim obavezama Kine kao velike zemlje”, rekla je Hua, dodajući da niko nema pravo da kaže Kini šta će da radi.


IZVOR: RTS

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *