Lu Kang: SAD poštuju međunarodno pravo samo kada im je to u interesu

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine (MSP) Lu Kang danas je izjavio da Kina ne prihvata i ne učestvuje u jednostranoj arbitražnoj odluci Finipina po pitanju Južnog kineskog mora, a pojedinci iz SAD zanemaruju suštinsku istinu i ometaju međunarodno pravo, kako bi ostvarili svoje političke namere.

IZVOR: Xinhua

IZVOR: Xinhua

Nedavno je bivši američki ministar odbrane Čak Hejgel izjavio da će svaka zemlja koja ne poštuje arbitražnu odluku po pitanju Južnog kineskog mora uvesti situaciju u „opasan početak”.

Lu Kang je na redovnoj konferenciji MSP Kine rekao da SAD primenjuju međunarodno pravo samo kada je to pravo u njihovom interesu, a u suprotnom ga odbacuju. Prema tome, rekao je Lu Kang, međunarodna zajednica mora da biti veoma oprezna.

Prema njegovim rečima, pojedine osobe u SAD same tvrde da poštuju pomorsko pravo, ali ta zemlja još nije ratifikovala Konvenciju UN o pomorskim zakonima, premda je ova konvencija usvojena pre 34 godine. Sjedinjene Američke Države same zahtevaju od drugih zemalja da poštuju međunarodno pravo, ali dosledno zanemaruju nezakonito ponašanje Filipina. Ova država je prekršila međunarodno pravo i okupirala pojedina ostrva u Južnom kineskom moru.


IZVOR: CRI Online

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *