Rusija i Kina proširuju gasnu saradnju, u planu i 3. maršruta

Gasprom bi u skorije vreme mogao da potpiše memorandum o razumevanju za projekat isporuke prirodnog gasa u Kinu gasovodom sa ruskog Dalekog Istoka, rekao je direktor kompanije Aleksej Miler, tokom posete Kini.

U septembru 2011. godine Gasprom je pustio u rad prvi kompleks sistema za transport gasa Sahalin-Habarovsk-Vladivostok. Ukupna dužina gasovoda je više od 1.800 kilometara, a kad dostigne pun kapacitet moći će da transportuje 30 milijardi kubnih metara gasa.

571130_gas06foto-tanjug-ap_f

IZVOR: Tanjug

Pored tekućih radova na istočnoj maršruti i pregovora o zapadnoj maršruti, uskoro bi mogao da bude potpisan i memorandum o razumevanju o projektu isporuka gasa Kini gasovodom sa Dalekog Istoka Rusije, kazao je šef Gasproma.

Prema rečima Milera, taj novi pravac biće važan korak u proširenju saradnje u oblasti gasa, kao i produbljivanje dugoročnih, bilateralnih, stabilnih i medjusobno korisnih odnosa saradnje Gasproma i CNPC.

Strane su uključile taj projekat u program zajedničkih akcija strateškog partnerstva, dodao je Miler.

Gaspromu i CMPC-u predstoji da sprovedu niz konsultacija za utvrdjivanje konkretnih uslova projekta isporuke prirodnog gasa gasovodom sa Dalekog Istoka Rusije, kao i za procenu njegove ekonomske efikasnosti.

Radi se o novim dopunskim kapacitetima za isporuke po istočnoj i zapadnoj maršruti. Isporuke ruskog gasa u Kinu istočnom maršrutom počeće izmedju maja 2019. i maja 2021. godine, saopštio je Gasprom.

Istočna maršruta predvidja isporuku u gasa sa Jakutskog i Irkutskog nalazišta magistralnim gasovodom “Snaga Sibira”.

Sporazum o kupoprodaji gasa je potpisan u maju prošle godine izmedju Gasproma i kineskog CNPC. Zaključen je na 30 godina i predvidja isporuku 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Krajem juna ove godine u Gaspromu je rečeno da je na teritoriji Rusije već izgradjeno oko 20 kilometara linijskog dela gasovoda “Snaga Sibira”, a Gasprom planira da 2015. godine ukupno izgradi 42 kilometra tog gasovoda.


IZVOR: Tanjug

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *