Rusija i Kina grade železnicu do luka Arktika?

SANKT PETERSBURG: Rusija želi da Kina učestvuje u izgradnji železnice za prevoz tereta do luka na Arktiku ili Severnomorskom putu, izjavio je potpredsednik ruske vlade, Dmitrij Rogozin, javlja Raša tudej.

IZVOR: Politika/Sputnjik

IZVOR: Politika/Sputnjik

„Integrisani razvoj Severnomorskog puta je garancija celogodišnje bezbednosti teretnih isporuka, kako inostranih tako i domaćin”, rekao je danas Rogozin na forumu o razvoju Arktika u Sankt Petersburgu.

Potpredsednik ruske vlade je pozvao vladine agencije odgovorne za ovaj projekat da primene nove tehnologije, navodeći da Rusija poseduje sve potrebne tehnološke mogućnosti.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je u junu ove godine potpisao ukaz o razvoju Severnomorskog puta, rute koja povezuje Atlanski i Tihi okean preko severne obale Sibira.

Tim putem se vreme trajanja putovanja od Kine do Evrope smanjuje za najmanje 12 dana u poređenju sa tradicionalnom rutom kroz Suecki kanal, dok je u vreme Sovjetskog saveza Severnomorski put uglavnom bio korišćen za snabdevanje hranom izolovanih naselja u području ruskog Arktika.

Rusija želi da duž ove rute poveća kapacitet pošiljki sa aktuelnih četiri miliona tona na 80 miliona tona u narednih 15 godina, navodi Raša tudej, a prenosi Tanjug.


IZVOR: Tanjug

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *