Rast priliva stranih investicija u Kini

Priliv stranih investicija u Kini porastao je u prvoj polovini ove godine za osam odsto.

Strane kompanije su gotovo učetvorostručile broj ugovora o spajanju i prezumanju, saopštilo je kinesko ministarstvo trgovine.

post-116-0-30578100-1389461144

Direktne strane investicije (DSI) u Kini, kada se izuzme finansijski sektor, dostigle su vrednost od 68,41 milijardi dolara u periodu januar-jun, navodi se u saopštenju ministarstva, i dodaje da su “i obim i vrednost inostranih ugovora o spajanju i preuzimanju znatno porasli”, prenosi agencija Frans pres.

Vrednost ugovora o spajanju i preuzimanju porasla je na 13,19 milijardi dolara, što je tri i po puta više u odnosu na isti period lani, dok je njihov udeo u ukupnim DSI skočio sa 4,8 na 19,3 odsto.

“Zbog skoka cena zemljišta i drugih troškova u Kini, mnoge kompanije sada investiraju u zemlji kroz ugovore o spajanju i preuzimanju”, izjavio je portparol kineskog ministarstva, Šen Danđang.

Samo u junu, tempo rasta DSI je znatno usporio, i to na 1,1 odsto posle majskog rasta od 7,7 odsto na godišnjem nivou.

Kinesko ministarstvo je, takođe, saopštilo da su direktne investicije Kine u inostranstvu porasle u periodu januar-jun za 29,2 odsto, na 56 milijardi dolara.

Kina je prošle godine privukla investicije vredne 119,6 milijardi dolara, za 1,7 odsto veće u odnosu na 2013. godinu, dok su investicije Kine u inostranstvu porasle za 14,1 odsto na 102,9 milijardi dolara, čime je prvi put premašena cifra od 100 milijardi dolara.


IZVOR: Tanjug

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *