Prva obnova Konfučijevog hrama u ovom veku

Svetska baština UNESCO-a je, odajući počast drevnom kineskom filozofu, započela potpunu restauraciju Konfučijevog hrama u Kufuu.

temple_of_confuciusKancelarija za inžinjering drevnog Konfučijevog zdanja u Kufuu započela je radove krajem jula. Očekuje se da će restauracija trajati između tri i pet godina, te da će je finansirati Vlada sa 300 miliona juana (48 miliona američkih dolara).

Kufu, u istočnoj kineskoj provinciji Šandong, poznat je kao rodno mesto mudraca, koji je živeo između 551. i 479. godine pre naše ere. Konfučije je ustanovio filozofski sistem koji je dominirao društvenim i političkim životom Kine dugo vremena nakon njegove smrti. Njegov hram i porodična plata, uključujući i više od 1300 drevnih zdanja, oko 5000 kamenih natpisa i oko 100 000 artefakata u gradu, sačuvani su zahvaljujući feudalnim dinastijama.

Godine 1994. Konfučijev hram, Konfučijevo groblje i palata porodice Kong u Kufuu stavljeni su na listu UNESKO-ve Svetske kulturne baštine.

Prema Kancelariji za kulturnu baštinu u Kufuu, kompleks se sastoji od 140000 kvadratnih metara drevnih oslikanih građevina.

Kong Šiangmin, šef Kancelarije za inžinjering, rekao je kako su sarađivali sa Kineskom akademijom za kulturno nasleđe u testiranju i posmatranju fasade, kako bi se odredilo vreme njenog nastanka.

Drevni Konfučijev arhitetkonski kompleks, zajedno sa pekinškim Zabranjenim gradom i Carskim letnjikovcem u Čengdeu, su tri najbolje sačuvana drevna zdanja. Oko 10 miliona ljudi godišnje poseti Kufu.


Preveo za portal SRBIJA I KINA: Aleksandar Trifunović

IZVOR: hinatraveltourismnews.com / china.org

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *