Projekti sa Kinom vredni 1,5 milijardi dolara

Srbija je među prvim zemljama koja se kandidovala da bude korisnik kreditne linije od deset milijardi dolara za unapređenje saradnje Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope i vodeća zemlja u tom delu Evrope u realizaciji infrastrukturnih projekata sa Kinom, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

697011_vucic-kina-foto-vlada-republike-srbije-1_f

Vučić je, govoreći na Četvrtom samitu šefova vlada Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope u kineskom gradu Sudžou, rekao da Srbija sa Kinom sprovodi projekte izgradnje energetske i saobraćajne infrastrukture u vrednosti većoj od 1,5 milijardi dolara.

Govoreći o postignutim rezultatima, on je naglasio da je Srbija ove godine zabeležila visok nivo aktivnosti na svim poljima – od trgovine, poljoprivrede, finansija, do kulture, zdravstva, obrazovanja i saradnje na lokalnom nivou.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, premijer Vučić je naglasio da Srbija podržava inicijativu Kine za jačanje saradnje sa zemaljama Centralne i Istočne Evrope.

“I Srbija želi da, kao punkt na mapi Pojasa i puta, postane jedno od važnijih regionalnih trgovinskih čvorišta u ovom delu Evrope. To je za Srbiju i razvojna šansa”, izjavio je premijer Vučić.

On je dodao da će projekat pruge Beograd-Budimpešta, koji bi trebalo da bude završen za dve godine, doprineti ostvarivanju transportnog umrežavanja, kao i protoku ljudi i robe, čime će podstaći kreiranje logističkih trasa i distributivnih centara, a dugoročno i pristup novim tržištima.

Obraćajući se šefovima vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, premijer Vučić je rekao da Srbija, u okviru svojih napora da postane članica EU, nastoji da razvija i održava konstruktivne odnose sa susedima i zemljama u regionu Jugoistočne Evrope.

Dodao je da je srpska Vlada posvećena sprovođenju reformi u cilju jačanja privrede i poboljšanja života građana Srbije.

“Činjenica da na Samitu učestvuju većim delom zemlje članice EU, govori u prilog tome da je ovaj vid saradnje neodvojiv od ukupnih odnosa Kine i EU i da predstavlja dodatni mehanizam unapređenja ovog strateškog partnerstva”, zaključio je premijer Vučić.

Otvarajući Četvrti samit šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, premijer Kine Li Kećiang rekao je da će saradnja Kine i zemalja CIEZ uneti novo svetlo i da mora biti usmerena na budućnost.

Kineski premijer je naglasio da postoji nekoliko prioriteta o kojima će se na ovogodišnjem Samitu razgovarati, među kojima su definisanje mape puta za unapređenje saradnje, promovisanje sinergije u izgradnji infrastrukture, formiranje investicionog fonda sa 10 milijardi dolara i proširenje trgovine poljoprivrednim proizvodima iz zemalja CIEZ.

Li je naglasio da Kina želi da unapredi saradnju sa centrima zemalja CIEZ putem unapređenja razvoja malih i srednjih preduzeća, jačanja saradnje u oblasti zdravstva, šumarstva, ali i turizma, istakavši da je neophodno zajednički promovisati zemlje CIEZ kako bi kineski turisti češće posećivali te destinacije.

Prethodno je, kako se navodi u saopštenju vlade, Li otvorio  Ekonomsko-trgovinski forum, gde je rekao da trgovinska razmena između Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, uprkos ekonomskoj krizi u svetu, beleži rast, kao i da postoji veliki potencijal za dalje unapređenje ekonomskih odnosa.

On je naglasio da je veliki broj kineskih kompanija raspoložen da investira u zemljama CIEZ, kao i da Kina želi da kompanije iz tih zemalja više investiraju u Kini.

“U Srbiji sam nedavno prisustvovao otvaranju mosta i to je prvi veliki projekat u zemljama CIEZ. Želimo da ih bude više”, zaključio je Li Kećinag.

Premijer Vučić je na konferenciji za novinare, održanoj nakon Samita, pozvao kineske turiste da posete Srbiju, “zemlju Novaka Đokovića i Bate Živojinovića”.

Kako navodi Blic, na pres konferenciji posle samita, osim kineskog premijera, govorili su samo Vučić i premijerka Letonije Laimdota Straujuma.

Tokom održavanja Samita, ministar energetike u Vladi Srbije Alekandar Antić potpisao je Okvirni sporazum o modernizaciji i rekonstrukciji pruge Beograd-Budimpešta.


IZVOR: Tanjug

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *