Proizvodnja junećeg mesa u Šumadiji još uvek niska

Kragujevac: Predstavnici kineske kompanije CMEK najavili su, uoči minulih izbora u Kragujevcu, formiranje zajedničke kompanije sa ovdašnjom gradskom upravom i skorašnji početak otkupa od poljoprivrednika iz šumadijskog dela Srbije, te proizvodnje i izvoza junećeg mesa u Kinu.
šumadija-stočarstvo
Kineskom tržištu, istaknuto je tom prilikom, nedostaje godišnje oko dva miliona tona junećeg mesa, a iz Srbije bi, u dogledno vreme, moglo da dobija do 50.000 tona. U zajedničkoj kinesko-šumadijskoj kompaniji bi se, ipak, u prvoj fazi njenog rada, prema proceni stručnjaka CMEK-a, proizvodilo oko polovina tih količina mesa godišnje.

Poljoprivrednici će, prema studiji izvodljivosti koju su predstavnici CMEK-a predstavili šumadijskim stočarima i stručnoj javnosti, imati na raspolaganju nekoliko modela saradnje sa tom kineskom kompanijom, a ugovori sa njom potpisivaće se na pet i više godina.

Problem je, međutim, konstatovano je tim povodom, što šumadijski poljoprivrednici trenutno raspolažu stočnim fondom koji zadovoljava tek trećinu potreba buduće zajedničke kompanije za proizvodnju junećeg mesa u Kragujevcu. Otuda se, u saradnji sa novoformiranim Centrom za razvoj poljoprivrede, mora raditi na uvećanju stočnog fonda u Šumadiji. Kineski partner je najavio da će tome doprineti a jedan od stimulansa je siguran otkup, dobre cene i druge pogodnosti.

Predstavnici kragujevačke gradske uprave i menadžment CMEK-a su memorandum o saradnji, koji podrazumeva i formiranje zajedničke kompanije, sa sedištem u Kragujevcu, potpisali prošle godine u Kini.


IZVOR: Danas

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *