Prodaja automobila u Kini skočila na rekordan nivo

Prodaja automobila u Kini skočila je u novembru na rekordan nivo, jer je vladino rezanje poreza na kupovinu vozila doprinelo porastu tražnje.

U Kini, najvećem svetskom tržištu automobila, prošlog meseca je prodato ukupno 2,51 milion automobila, što je za 20 odsto više u odnosu na godinu dana ranije i najveći mesečni rast ikada, navodi se u saopštenju Kineske asocijacije proizvođača automobila, a prenosi agencija Frans pres.

automobili-kina-šangaj

Novembar je bio treći uzastopni mesec rasta prodaje, nakon što je prodaja u prethodnih pet meseci, završno sa avgustom, registrovala pad, usled usporavanja rasta druge najveće svetske ekonomije.

Kako bi pružila podstrek automobilskoj industriji, vlada u Pekingu je od 1. oktobra prepolovira stopu poreza na kupovinu putničkih vozila sa malim motorima.

Uprkos novembarskom snažnom rastu, prodaja automobila je od januara do novembra ove godine porasla na godišnjem nivou za 3,3 odsto na 21,79 miliona vozila.

Prošle godine, u Kini je prodato ukupno 23,49 miliona automobila, odnosno za 6,9 odsto više u odnosu na 2013. godinu, prenosi francuska agencija.


IZVOR: Tanjug PRIPREMILA: Ana Cvetković

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *