Proba vojne parade u Pekingu

Vojnici iz Kine, Rusije i drugih zemalja održali su danas u kineskoj prestonici probu vojne parade kojom će sledećeg meseca Kina obeležiti 70. godišnjicu okončanja Drugog svetskog rata.

Avioni

IZVOR: Tanjug/AP

U sklopu priprema za vojnu paradu zakazanu za 3. septembar, ulicama Pekinga su danas protutnjali tenkovi, a nebom preleteli borbeni avioni, prenela je agencija AP.

Agencija ocenjuje da će parada poslužiti za demonstraciju moći kineske vojske baš u vreme kad zvanični Peking potvrđuje svoje teritorijalne pretenzije nad područjima Južnog i Istočnog kineskog mora, prenosi Tanjug. 

Građani nisu imali pristup centru Pekinga u vreme održavanja probe, ali se na fotografijama objavljenim na društvenim medijima vidi kako trgom Tjananmen prolaze raketni nosači i vojnici sa zastavama Mongolije i Kube, dok iznad njih lete vojni helikopteri formirajući brojku 70.

U probi velike vojne parade učestvovovalo je više od 10.000 vojnika, 500 vojnih vozila i oko 200 letelica, objavila je kineska agencija Sinhua.

Prema navodima kineskih državnih medija, u paradi će učestvovati i snage Belorusije, Kazahstana, Kirgistana i Meksika. Na paradi će učestvovati i srpski gardisti.

Kineski mediji navode da su pozive za učešće u paradi dosad prihvatili predsednici Rusije Vladimir Putin, Egipta Abdel Fatah el-Sisi i Češke Miloš Zeman, kao i još neki lideri iz centralne Azije.


IZVOR: RTS

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *