Privredna saradnja sa Kinom: Šta su želje a šta je realnost?

Iz Kine, gde je u poseti srpski državni vrh, ovih dana stižu krupne najave o privrednoj saradnji. Slično kao što su i prošle godine najavljivani krupni projekti, kada je kineski samit bio u Beogradu. Neki projekti ponovo su glavne teme. Koliko se između dva samita odmaklo u njihovom ostvarivanju?

samit kina srbija

Premijer u Kini u vozu koji ide 300 km na sat. Velikom brzinom stižu i najave o privrednoj saradnji. Kada je Beograd bio domaćin Kineskog samita potpisano je 13 memoranduma i sporazuma, najavljivane su i privatizacije, pa i izvoz srpskih proizvoda, na primer jagnjetine, u Kinu. No, mnogo toga je i ostalo samo na najavama.

I ove godine najviše se priča o izgradnji pruge Beograd-Budimpešta. Takođe i oko izgradnji deonica na Koridoru 11. Ima i novih najava. Premijer kaže da je sa predstavnicima “Poli” razgovarao o projektima pretvaranja otpada u struju i toplotnu energiju. Ove godine u fokusu je i Železara, koja se nada kineskom vlasniku.

Na primer izgradnja novog bloka Termoelektrane Kostolac, o kojoj se mnogo pričalo prošle godine je već godinama na čekanju, i u planovima vlade.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović kaže da je zadovoljna tempom saradnje. Na primer, kaže da su sve vreme tekli pregovori oko detalja finansiranja pruge. Premijer je, inače, najavio da će radovi biti gotovi za dve godine, da će kamata biti između dva i dva i po odsto, kao i da će 54 odsto usluga i roba koje će se koristiti u izgradnji biti iz Kine.

Prema dosadašnjim najavama, najpre treba računati na privatizaciju Železare za koju je zainteresovana kineska Hebej ajron end stil grupa.

“Mi prodajemo da bismo obezbedili rast bruto domaćeg proizvoda, da bismo obezbedili opstanak i da bismo obezbedili da tamo ostane da radi pet hiljada radnika”, kaže premijer Aleksandar Vučić.

Sa druge strane, ove godine izostale su lani nagoveštene druge privatizacije. Tada je rečeno da 24 kompanije iz Kine posmatrraju 12 preduzeća koja su na prodaju.


IZVOR: N1 (Autor: Vojislav Stevanović)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *