Privredna delegacija iz Kine u Jagodini

JAGODINA: Prevredna delagacija Kine, u kojoj su 34 člana, predvođena trgovinsko ekonomskim savetnikom Ambasade u Beogradu Džu Lianćuom (Zhu Lianqu) i prvim sekretarom Ambasade, posetila je danas Jagodinu u cilju uspostvljanja privredne saradnje.kina srbija jagodina saradnja
Delegaciju Kine, ispred Fabrike traka za savremeno pakovanje italijanske kompanije “Vibak” u Industrijskoj zoni, dočekali su predsednik Skupštine grada i narodni poslanik Dragan Marković – Palma i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović.Uz konstataciju da nikada veća privredno politička delegacija Kine nije posetila Jagodinu, Marković je upoznao goste sa fabrikama koje su izgrađene u Industrijskoj zoni.”Ovde rade tri fabrike italijanskih kompanija, gradi se još jedna italijanska i jedna ruska, a uskoro će početi gradnju i jedan investitor iz Nemačke i voleli bi da ovde fabriku imaju i investitori iz Kine”, rekao je Marković. On je kineskim privrednicima objasnio da je za investitore zemljište i infrastruktura pripremljena i besplatna, a građevinske dozvole se dobiju za jedan dan. Država je obezbedila subvencije.

“Srbija treba da iskoristi dobre prijateljske odnose sa Kinom koji su poslednjih godina na najvišem nivou što se videlo i prilikom poste premijera Aleksandra Vučića Kini”, rekao je Marković.

On je dodao da u Srbiji postoji politička i ekonomska stabilnost i izrazio očekivanje da će biti dogovora oko inevstiranja, ali i u drugim oblastima pre svega kada je u pitanju turizam u Srbiji i Jagodini. Mi mnogo uvozimo iz Kine i došlo je vreme da i mi povećamo svoj izvoz u tu veliku zemlju, ocenio je Marković i podsetio na dogovor sa ambasadorom Kine Li Mančangom, prilkom njegove nedavne posete Jagodini, da iz Jagodine tri studenta odu u Kinu da uče kineski, a tri studenta dođu u Jagodinu na Fakultet pedagoških nauka, da uče srpski.

“Sa nama je privrednik koji proizvodi i prerađuje materijale za fasade, on je potencijalni investotor u Jagodini, doneo je i uzorke i spreman je na dogovor”, rekao je Džu.

“Osim toga posle ove naše posete, preko naših investitora, trgovaca i preko naše ambasade, plasiraćemo sve što imate. Za neke stvari sto puta se čuje, ali je bolje kada se jednom vidi”, ocenio je Džu.

“Ovde smo, da u tom pravcu, zajedno sa Jagodinom i sa predsednikom Skupštine grada Jagodine, unapredimo naše prijateljstvo, i da ostvarimo dublju ekonomsku saradnju sa Srbijom”, rekao je Džu.

Delegacija Kine je, posle obilaska fabrike “Vivo”, sa rukovodstvom grada imala sastanak u Skupštini grada, a zatim je u pratnji domaćina posetlila Turističko sportski centar, Akva park, ZOO vrt, Muzej voštanih figura, Izletište “Potok” sa veštačkim vodopadom i “Vivo” šoping park.


IZVOR: Tanjug  PRIPREMILA: Ana Cvetković

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *