Predstavnici Sajma mode iz Ningba razočarani odzivom domaćih tekstilaca

Modna konfekcija „Bimdi” iz Odžaka zainteresovana je da učestvuje na „Prvom fešn vik Srbija” u kineskom gradu Ningbu od 22. do 25. oktobra kazala je menadžerka ove modne kuće Maja Anđelić, posle sastanka s kineskim predstavnicima. Oni su na Novosadskom sajmu govorili o mogućnostima da ovdašnja tekstilna industrija uđe na tržište Kine posredstvom „Prvog fešn vik”.

Maja Anđelić je na sastanku predstavljala Klaster tekstilaca Vojvodine pa je navela da će devet proizvođača iz klastera obavesititi šta Kinezi nude domaćim konfekcionarima. Kinezi će na Sajmu mode u Ningbu obezbediti deset štandova na kojima će u oktobru moći da se predstave domaći konfekcionari, a na sajam će dovesti i 200 predstavnika trgovačkih lanaca. Ningbo ima šest miliona stanovnika, na stotinak kilometara je udaljen od Šangaja i zajedno sa Hongkongom za Kineze predstavlja svetski grad mode.

081
Po rečima menažerke “Bimdi” godišnje sašije 30.000 odevnih predmeta muških i ženskih i potrudiće se da na Sajmu predstavi obe kolekcije, mušku i žensku za jesen – zimu  i za na proleće – leto 2016. godine, ali neće učestvovati na reviji, već će u Ningbu odneti odeću za kineske trgovce.  -“Bimdi” na ovdašnjem tržištu privređuje 29 godina, ima 70 zaposlenih i bez obzira na to koliko se čini da je firma mala u odnosu na  ogromno kinsko tržište pokušaćemo da se predstavimo u Ningbu – kazala je menayerka  Maja Anđelić. – Zadovoljna sam sastankom i do oktobra  pripremićemo izvesnu količinu odeće namenjenu za prodaju, a otvoreni smo i za drugi vid saradnje, da se kod nas proizvodi kinski brend – navela je menadžerka “Bimdija”.

– Naša prednost u odnosu na druge zemlje jugoistočne Evrope za eventualni ulazak na tržište Kine može biti u odličnom dizajnu i u našim brendovima i tu je Srbija lider ne samo na Balkanu već i u jugoistočnoj Evropi – kaže za “Dnevnik” direktorka “Klaster modne  i odevne industrije Srbije” Slađana Milojević.

Ona podvlači da su zatečeni interesovanjem kineskih trgovaca za našu konfekciju jer smatraju da je Kina preveliki zalogaj za domaću industriju.

– Uprkos tome, o mogućnostima plasiranja robe u Kinu razgovaraćemo na Nadzornom odboru klastera početkom septembra. Naše interesovanje ove i naredne godine su zemlje EU,  a tu mislimo najpre na Češku, Slovačku i Nemačku. Upravo smo se vratili sa Sajma modne i odevne garderobe u Brnu gde smo dobili komplimente za nastup jer su naši brendovi konkurencija nemačkim – kazala je Slađana Milojević.

Damir Karćaš iz Društva srpsko-kineskog prijateljstva kaže da se se ne treba plašti kineskog tržišta jer Kinezi hoće da kupe sve što dolazi iz Evrope, te da su zbog toga spremni da plate i skuplje nego što odevni predmet vredi u Kini.

Kinezi ovde nude investicije u pravcu da dizajnerima obezbede trgovce i fabriku koja će da šije model – kazao je Karćaš i podvukao da je oktobar blizu, da među domaćim konfekcioanarima nema dovoljno zaintereosavnih za daleki put, a u Ningbu je za njih obezbeđeno deset štandova.

Ne vide priliku

Predstavnici Sajma mode iz Ningba bili su razočarani odzivom domaćih tekstilaca. Očekivali su dolazak više proizvođača pošto su razgovarali samo sa predstavnikom “Bimdi”. Naveli su da su obavešteni da ovde postoji proizvodnja, ali nije im jasno zašto nema interesovanja kada obezbeđuju uslove za nastup.


IZVOR: Dnevnik (Autor: Z. Delić)

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *