Predstavnici Nišvill-a u poseti Ministarstvu kulture Kine

NIŠ: Direktor za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju Ministarstva kulture Kine Guan Xin primio je danas u Pekingu direktora Nišville jazz festivala Ivana Blagojevića koji ovih dana sa grupom direktora značajnijih evropskih jazz festivala boravi u višednevnoj poseti Kini.

IZVOR: jugmedia.rs

IZVOR: jugmedia.rs

Ovu posetu je organizavala Kineska Jazz Asocijacija, a program osim Pekinga obuhvata i segmente u Šangaju i Guangdžou, gde će direktori evropskih jazz festivala učestvovati na više tribina, foruma i okruglih stolova, obići Pekinški institut za modernu muziku (Jazz akademiju) i Muzički konzervatorijum u Šangaju, a u kineskoj prestonici, u organizaciji Nine Gates Jazz Festivala – predstaviće im se najznačajniji kineski izvođači.

Takođe, gosti iz Evrope će prisustvovati otvaranjima i programima internacionalnih jazz festivala u Šangaju i Guangdžou. S obzirom da ova poseta ne predviđa samo upoznavanje direktora evropskih festivala sa kineskom jazz scenom, već je planirano da se dogovori o saradnji odvijaju i „u obrnutom smeru“, Ivan Blagojević će domaćinima predstaviti i koncept Nišville festivala, a putem snimaka sa dosadašnjih festivalskih izdanja i muzičkih izdanja naših sastava koje nosi sa sobom – i srpsku jazz scenu, odnosno, preporučiti sastave koji mogu biti interesantni kineskoj publici.

Direktori evropskih jazz festivala će u Šangaju prisustvovati i programima China Shangai International Arts Festivala, jednog od najznačajnih festivala te vrste u Kini. Ovaj festival koji se održava na više punktova, u reprezentativnim salama ali i na otvorenom, obuhvata skore sve vrste umetnosti (scenska, muzička, vizuelna, ples…), ali i mnoštvo tribina i okruglih stolova na raličite teme iz domena umetnosti. Ove godine u žiži je forum „Zajednički razvoj i saradnja“ – odnosno, razgovori na temu umetničkih festivala u zemljama duž drevnog „Puta svile“ koji i danas vekovima posle Marka Pola može predsatavljati sponu ne samo u trgovini već i u umetnosti.


IZVOR: jugmedia.rs

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *