Predsednik Kine od danas u trodnevnoj poseti Srbiji

Predsednik Kine Si Đinping danas stiže u trodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, tokom koje će razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima i posetiti Železaru Smederevo.

IZVOR: Tanjug/AP/Mark Schiefelbein

IZVOR: Tanjug/AP/Mark Schiefelbein

Si dolazi u Srbiju na poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića, što će biti prva poseta kineskog predsednika našoj zemlji posle više od 30 godina.

Prvog dana posete Nikolić i Si će položiti kamen temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra, otkriti spomenik Konfučiju, kao i tablu novoimenovane Konfučijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine, saopštila je ranije Pres služba predsednika Srbije.

Dva predsednika će tom prilikom položiti vence na spomenik nastradalim službenicima ambasade Kine u NATO bombardovanju 1999. godine.

Drugog dana posete biće održan sastanak dvojice predsednika i bilateralni sastanak dveju delegacija, nakon čega će biti potpisani brojni međudržavni sporazumi.

Nikolić će uručiti predsedniku Kine Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici, a dvojica predsednika će se potom obratiti medijima.

Nakon ceremonije uručenja ordena, Si će se sastati se sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i članovima delegacija, kao i predsednicom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković.

Trećeg dana posete, Nikolić i Si će obići Železaru Smederevo, gde će im domaćin biti premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Pak: Prilika da se privuku investitori iz Kine

Savetnica za medije predsednika Srbije Stanislava Pak kaže da je dolazak predsednika Kine Si Đinpinga u Srbiju značajan signal za investitore iz te zemlje da treba da dođu u našu zemlju i ulažu u proizvodnju.

“Ono što su infrastrukturni projekti i projekti u oblasti energetike su dobar obrazac kako može da se ulaže i u proizvodnju. Srbija je prepoznatljiva po proizvodnji hrane, po poljoprivredi”, rekla je Pak gostujući na RTS-u.

Ona je podsetila da će tokom posete predsednika Kine biti potpisano više od 20 međudržavnih sporazuma, kao i sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu dve zemlje.

Dolazak kineskih investitora, kako kaže, značio bi i nova radna mesta.

Osim privredne i ekonomske saradnje, kako kaže, važna je i politička saradnja jer Kina podržava napore Srbije da očuva teritorijalni suverenitet, kao i da Kosovo ne postane član UNESKO-a.

“Srbija podržava politiku jedne Kine, mirno rešavanje svih problema i mirno ujedinjenje zemlje. Ta politička saradnja je veoma važna i ona je pravi put za trasiranje i ove ekonomske saradnje”, naglasila je Pak.

Govoreći o merama bezbednosti koje su preduzete, ona je rekla da su one očekivane jer u Srbiju dolazi jedan od najmoćnijih ljudi sveta i da Srbija mora da angažuje sve raspoložive snage da on bude siguran.

Kako kaže predsednik Srbije za kineskog kolegu večeras organizuje večeru, a kineski predsednik biće odlikovan i ordenom Republike Srbije na ogrlici, koji je dobio samo predsednik Rusije Vladimir Putin.


IZVOR: Tanjug

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *