Praistorija na prostoru Kine: Paleolit

Praistorija Kine podrazumeva vremenski period od pojave prvih hominida na području koje danas ulazi u sastav NR Kine do pojave pismenosti, odnosno do početka prvog istorijskog perioda i vladavine prve istorijski potvrđene kineske dinastije Shang čija je vladavina počela oko 1600 godina p.n.e.

Ogromna teritorija NR Kine, obiluje velikim brojem praistorijskih lokaliteta, od kojih su mnogi značajni u svetskim okvirima. Brojna nalazišta iz epohe paleolita, mezolita i neolita, pružaju dragocena svedočanstva o razvoju ljudskog društva i kulture, kao i o prvim migracijama predaka savremenih ljudi na prostore jugoistočne i istočne Azije.

Tokom starijeg kamenog doba (paleolita) područje današnje Kine su naseljavale brojne grupe različitih ranih hominida, poput tzv. „Čoveka iz Renzidonga” čiji su ostaci pronađeni na jugoistoku Kine i koji je ove prostore naseljavio pre oko dva miliona godina.

Ostaci homo erectus-a, pronađeni su na brojnim lokacijama u Kini. Poznat je nalaz tzv. „Čoveka iz Yuanmoua” starosti oko 1,7 miliona godina.

Ipak najznačajniji je nalaz tzv. „Pekinškog čoveka” (Homo erectus pekinensis) koji je naseljavao prostore središnje i jugoistočne Kine. Nalazi nekoliko lobanja ove podvrste homo erectusa, pronađeni su u Zhoukoudianu kod Pekinga 1929. godine i sasvim sigurno predstavljaju jedno od najznačajnijih otkrića koje svedoči o razvoju ljudske vrste, budući da je Homo erectus pekinensis predak Homo sapiensa, odnosno savremenog čoveka.

Sinathropus_pekinensis

Lobanja tzv. pekinškog čoveka (Homo erectus pekinensis) pronađena je u Zhoukoudianu kod Pekinga 1929. godine. (IZVOR: wikipedia.org)

Značajna svedočanstva o životu homo erectus-a pružaju i najstariji dokazi o upotrebi vatre, čija je starost procenjena na oko 1,27 miliona godina i koji su pronađeni na arheološkom lokalitetu Xihoudu u pokrajini Shanxi. Takođe, kameno oruđe pronađeno na arheološkom lokalitetu u Xiaochangliangu, čija je starost procenjana na oko 1,36 miliona godina, pružaju dragocena svedočanstva o tadašnjem načinu života.

800px-Lushan_Mountain_Celetial_Cave

Pećina Xianren u pokrajini Jiangxi. (IZVOR: wikipedia.org)

Prvi pripadnici Homo sapiensa područje Kine su počeli da naseljavaju tokom paleolita pre otprilike pola miliona godina. Značajni lokaliteti koji svedoče o njihovom načinu života nalaze se na prostoru Ordosa, kao i na širokim područjima severa i jugozapada Kine.

Postepeno, preci današnjeg čoveka su se raširili po čitavom prostoru koji danas zauzima NR Kina. Različite mezolitske kulture, kao i najstariji dokazi o upotrebi grnčarije i gajenja pirinča pronađeni u pećini Xinaren, u kineskoj pokrajini Jiangxi, pružaju značajna svdočanstva kako o počecima poljoprivrede i kultivaciji biljaka, tako i o opštem razvoju raznih kultura koje su postojale pre više od 17.000 godina.


Za portal SRBIJA I KINA: Goran Marijanović, arheolog

NAPOMENA: Prenošenje ovog članka je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora (portal srbijaikina.rs) i autora.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *