Potpisan sporazum o formiranju Azijske investicione banke

PEKING: Predstavnici vlada koje žele da se pridruže azijskoj banci predvođenoj Kinom odobrili su danas strukturu te institucije koja daje Pekingu najveći udeo u glasačkim pravima, ali ne i pravo veta.

258016d2a6ad45989c32093badd81148

IZVOR: CRI Online

Svaki član Azijske infrastrukturne investicione banke (AIIB) imaće glasački udeo prema svom doprinosu u predviđenom kapitalu banke od 100 milijardi dolara, prema predloženoj strukturi. Kao najveći donator, Peking bi dobio 26 odsto glasačkih prava, a Indija bi bila na drugom mestu sa 7,5 odsto i Rusija na trećem sa 5,9 odsto.

Kineski predlog za osnivanje banke privukao je neočekivano široku podršku i američkih saveznika, uključujući Veliku Britaniju, Novi Zeland, Francusku i Južnu Koreju, uprkos protivljenju SAD. Vašington i njegov saveznik Japan ne žele da budu članice banke. Banka, čije će sedište biti u Pekingu, deo je napora Kine da ima veći uticaj u određivanju globalnih finansijskih propisa kojima dominiraju SAD i Evropa.

Banka treba da finansira investicije u železnice, kargo luke i drugu infrastrukturu vezanu za trgovinu. Američka vlada se protivi jer smatra da će banka potkopati postojeće institucije tog tipa kao što je Svetska banka i da bi mogla da daje labavije standarde za pozajmljivanje.

Oko 57 zemalja izrazilo je interesovanje za pridruživanje AIIB banci, ali nisu sve potpisale današnji sporazum. Filipini su naveli da oni i još šest zemalja, uključujući Tajland i Južnu Afriku, neće odmah potpisati sporazum i da imaju do decembra da donesu konačnu odluku.

“Ovaj predlog smišljen je da odgovori na potrebe Azije u razvoju infrastrukture i da promoviše povezanost Azije kao i da produbi regionalnu saradnju u cilju razvoja”, rekao je predsednik Kine Si Đinping tokom sastanka sa stranim izaslanicima u Pekingu. Sama činjenica da su se predstavnici 57 budućih članova osnivača okupilo danas u ovoj prostoriji pokazuju duh solidarnosti, saradnje, otvorenosti i inkluzije, dodao je Si. Glasački udeo Kine će možda da se smanji kako se više članica bude pridružilo banci, rekao je ministar finansija Ši Jaobin za zvaničnu kinesku novinsku agenciju Sinhua.

Na čelu banke biće predsednik s petogodišnjim mandatom, koji može da se produži na još jedan. Radni jezik biće engleski.


 

IZVOR: Beta

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *