Posvetiti se uzrocima terorizma i osmisliti strategije borbe

Da bi se odgovorilo na savremene globalne izazove potrebno je posvetiti se uzrocima terorizma i osmisliti dugoročne strategije suzbijanja uz nove oblike obaveštavanja, poručeno je danas u Beogradu na otvaranju dvodnevne konferencije na temu nacionalne i međunarodne bezbednosti.

Konferenciju su organizovali Univerzitet “Džon Nezbit”, Centar za američke studije Fudan univerziteta iz Kine, Institut za evropske i američke studije iz Grčke, Institut za međunarodne studije iz Nemačke, Institut za semitske studije u SAD i ISSA.

IZVOR: Tanjug

IZVOR: Tanjug

Međunarodni skup, koji se održava na Univerzitetu “Džon Nezbit”, otvorio je rektor Slobodan Pajović, koji je istakao važnost ove teme na globalnom nivou, s posebnim osvrtom na migrantsku krizu u kojoj je Srbija na centralnom delu rute za zapadnu Evropu.

Josef Bodanski iz ISSA je, u uvodnom izlaganju na konferenciji, objasnio istorijsku i kulturnu pozadinu islamističkog ekstremizma, rekavši da su tokom hladnog rata svi bili fokusirani na balans između SAD i SSSR, dok niko nije obraćao pažnju na to šta se dešava u ostalim delovima sveta, kao što je Bliski istok.

“Sa slabljenjem sveta u razvoju tamo se pojavljuju pobunjenici koji se sada dižu protiv modernog sveta”, kaže on i ističe da je u korenu radikalizacije isfrustriranost zbog nedostupnosti tehnološkog razvoja.

Džonatan Figel sa Instituta za antiterorizam (ICT) iz Izraela objašnjava da Saudijska Arabija širi salafizam i vahabizam na umerene islamske zajednice na Zapadu jer, zbog prodiranja zapadnih vrednosti na njenom tlu, oseća da postoji pretnja i sada uzvraća.

“Saudijska Arabija gradi dugoročnu strategiju zasnovanu na kontramerama, što nije zavera već je objavljena, poznata doktrina”, kaže on, dodavši da je deo te strategije izgradnja džamija gde god je to moguće.

Figel tvrdi da su zapadne vlade iz političkih i ekonomskih razloga pristale da vahabizam prodre na njihovo tlo ignorišući problem, kao što je Belgija pristala da se u Briselu otvori Islamski centar jer je sklopila pogodbu sa Saudijskom Arabijom, odnosno ugovor o nafti.

On ističe da nije problem u tome što se grade džamije, već je problem u sadržaju koji se u njima propoveda i idejama koje se šire.

“S kim se identifikuju mladi koji dođu u džamiju? Sa džihadom?”, pita se ovaj ekspert, koji tvrdi da je ustanovio kako saudijski vahabisti imaju uticaj na džamiju u Ženvilijeu u Parizu gde propovedi drži sveštenik El-Arifi poznat po ekstremnim shvatanjima.


IZVOR: Tanjug  Pripremila: Ana Cvetković

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *