Posetom Si Đinpinga započet novi investicioni ciklus

Najvažniji rezultat posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji je da se intenzivirana saradnja dve zemlje nastavlja, ističe Rade Obradović savetnik ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Radojka Nikolić, urednica magazina “Biznis” i “Ekonometar”, naglašava da ovom posetom počinje novi investicioni ciklus, dok Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, smatra da Srbija treba da bude počastvovana ovom posetom.

si djinping srbija

Obradović naglašava da je Srbija do sada imala najviše projekata sa Kinom, a potpisivanje novih sporazuma otvara mnoge mogućnosti.

“Napravljen je okvir i samo od nas zavisi kako ćemo iskoristiti i kako ćemo implementirati te sporazume”, rekao je Obradović gostujući u specijalnoj emisiji RTS-a “Srbija i Kina: Putevima prijateljstva”.

Nikolićeva navodi da saradnja sa Kinom ima najveći potencijal, zato što obuhvata mnoge oblasti.

“To su pre svega infrastrukturni projekti, koji obuhvataju i običnu infrastrukturu, ali i digitalnu”, smatra Nikolićeva.

Tvrdi da je izuzetno važan projekat industrijskog parka na kome Kina insistira, kao i projekat prerade otpadnih voda koji je našoj zemlji važan zbog pristupa EU.

Joksimovićeva ističe da kada dolazi predsednik ovako značajne države to predstavlja posetu vrhunskog značaja.

Pre svega, Srbija treba da bude počastvovana jer kineska delegacija boravi tri dana u našoj zemlji, smatra Joksimovićeva.

Takođe, podseća na saradnju Kine i Srbije na političkom nivou, jer Kina nije priznala nezavisnost Kosova, a Srbija podržava suverenitet i integritet Kine.


IZVOR: RTS

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *