Poseta Džanga Gaolija pokazuje bogatstvo političkog dijaloga Srbije i Kine

Poseta kineskog vicepremijera Džanga Gaolija Srbiji pokazue koliko je bogat politički dijalog Kine i Srbije, izjavilla je za Kineski međunarodni radio Tatjana Panajotović Cvetković, ministar savetnik u ambasadi Republike Srbije u Pekingu.

Ona je podsetila da su dve zemlje tokom protekle dve godine imale dosta susreta na najvišem nivou, podsetivši da su predsednik Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić posetili Kinu, a da je Beograd krajem prople godine, posle skoro 30 godina, ugostio kineskog premijera Li Kećijanga.

2a53e8786a214913a6af5759846f42c1

IZVOR: CRI Online

Kineski lideri se veoma interesuju za saradnju sa Srbijom, što otvara nove prostore za saradnju. Svaka od ovih poseta donese puno i na političkom, ali i na ekonomskom planu i mi očekujemo da će jedna od glavnh tema biti naša aktuelna saradnja, posebno u kontekstu pripreme projekta brze pruge između Beograda i Budimpešte, rekla je Tatjana Panajotović Cvetković.

Ona je dodala da u odnosu na druge zemlje centralne i istočne Evrope Srbija ima možda najveći broj projekata koje u ovom trenutku realizuje sa NR Kinom, kao i da se očekuje će izgradnja pruge Beograd – Budimpešta .početi do kraja godine.

Imali smo susret trilateralne grupe u Beogradu, pripremljene su pojedinačne studije izvodljivosti Srbije i Mađarske, objedinjena je studija izvodljivosti, što znači da se u potpunosti poštuje dinamika utvrđena na samitu u Beogradu. Uskoro očekujemo sastanak trilateralne grupe u Budimpešti, rekla je Panajotović Cvetković.


IZVOR: CRI Online (Pripremio: Branko Žujović)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *