Poseta delegacije Šangajskog instituta za Međunarodne studije fakultetu Političkih nauka

Kineska delegacija Šangajskog instituta za Međunarodne studije, na čelu sa prof. Yang Jiemian, direktorom Akademskog komiteta, posetila je Fakultet političkih nauka, i tom prilikom susrela se sa predstavnicima tog fakulteta. Gostima se prvo obratio dekan, prof. dr Ilija Vujačić, predstavljajući im studijske  programe i naučno-istraživačke centre Fakulteta. „ Pored Centra za studije Sjedinjenih Američkih Država, naši studenti pokazuju veliko interesovanje za teme koje su predmet Centra za studije Azije i Dalekog istoka, a dosta njih je na master programima Azijskih studija. Smatram da je to odlično zato što je Kina veoma bitan igrač na globalnoj sceni“, objasnio je Vujačić.

77

IZVOR: FPN

Prof. Yang Jiemian, direktor Akademskog komiteta Šangajskog instituta za Međunarodne studije, upoznao je prisutne sa studijskim i istraživačkim programima Instituta. „Veliko mi je zadovoljstvo što smo se danas okupili. Ovde smo da učimo, komuniciramo i razmenjujemo mišljenja.  Voleo bih da vas naši studenti vide  kao inspiraciju“, rekao je Jiemian. On je dodao da se nada da će ovaj susret doprineti daljoj i bližoj saradnji dve institucije.

„Veoma sam srećan što su predstavnici jednog od najboljih kineskih Instituta odučili da dođu na naš Fakultet. Smatram da u mnogim oblastima možemo naći zajedničke interese i ostvariti kvalitetnu saradnju“, predočio je prof. dr Dragan Simić, rukovodilac Centra za studije Sjedninjenih Američkih Država i novoizabrani dekan FPN. On je istakao da je kultura Kine jedna od najstarijih na svetu i zbog toga veoma uticajna. Simić je ocenio da bi bilo veoma interesantno proučavati odnose Kine ne samo sa susednim zemljama nego i sa velikim silama. „Smatram da bi komparativne studije Amerike i Kine bile veoma značajne. Nema sumnje da će Kina izvršiti uticaj na globalnom nivou“, podvukao je Simić.

Prof. dr Radmila Nakarada, šefica Odeljenja za međunarodne studije, smatra da je Fakulet interesantan studentima iz inostranstva, što potrvrđuje saradnja sa stranim univerzitetima. „Drago nam je što studenti iz inostranstva mogu da dođu ovde i slušaju naše kurseve. Za njih je ovo egzotično mesto zbog svih specifičnih situacija i zbivanja koja su se odigravala nekoliko godina unazad“, predočila je Nakarada. Ona je zaključila da postoji više oblasti koje se mogu istraživati u vezi sa aktivnostima Kine, ne samo u našoj državi, nego i na globalnom nivou.


IZVOR: FPN

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *