Položen kamen temeljac: Kineska kompanija otvara fabriku u Bariču

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da kompanija “Mei Ta”, za čiju izgradnju je danas položen kamet temeljac u Bariču, znači budućnost za 1.400 porodica, koje će od tog posla “moći pristojno da žive”, ali je i velika stvar za Srbiju, jer će se kod nas proizvoditi kompresori kojima ova kineska kompanija snabdeva trećinu sveta.

“Uveren sam da će svih 1.400 porodica od toga moći lepo da žive”, rekao je premijer i dodao da “Mei Ta” snabdeva trećinu sveta kompresorima za auto-industriju, a izvođači u Srbiji počinju da rade od utorka.

Premijer je priznao da su pregovori bili veoma teški, kako je rekao, “bili su teški kao crna zemlja”, ali je ta kompanija ipak došla u Barič.

Država Srbija u ovaj projekat ulaže 22,7 miliona evra.

Vucic-Baric

Vučić je rekao i da će ta kompanija primiti na stručnu praksu mlade iz Bariča, koji će nakon školovanja moći da računaju da će u ovoj fabrici moći da se zaposle.

Prema njegovim rečima, u ovoj fabrici će biti posla za sve koji žele da rade i koji ispune njihove standarde, i to ne samo iz Obrenovca, već i iz Uba, Surčina…

“Siguran sam da će ova kompanija zato da proširi kapacitete, a onda će nam ostati mesta u ovoj industrijskoj zoni da dovodimo i druge investicije. Borićemo se da dođu ovde i da ostanu mnogo godina”, rekao je Vučić.

Potpredsednik kompanije Gij Alar je rekao da je sa obe strane uloženo puno napora kako bi počela realizacija te investicije u Bariču i zahvalio se srpskim vlastima na podršci.

“Nije bilo lako kada smo dogovarali ovaj posao, imali smo težak period ali konačno sve ide po planu. Ovo je važan trenutak za kompaniju ‘Mei Ta’, ali i za Obrenovac i celu Srbiju”, istakao je Alar i izrazio uverenje da će ta kompanija uspešno poslovati u Srbiji, kao i da će biti dobar primer kako bi trebalo da se radi.

Dodaje i da ta kompanija već sada razmišlja o novoj investiciji u Srbiji.

Rok za završetak radova je jul 2017, a objekat će se prostirati na 40.295 metara kvadratnih, i biće smešten u Industrijskoj zoni na prostoru nekadašnje fabrike “Prva iskra” u Bariču kod Obrenovca.

Nova fabrika će proizvoditi blokove i nosače motora, turbopunjače i druge delove za poznate automobilske brendove poput “Renoa”, “Forda”, BMV-a i “Dajmlera”.


IZVOR: RTS/Tanjug PRIPREMILA: Ana Cvetković

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *