Pogled na Izveštaj o radu kineske vlade u 2015. godini

Kineski premijer Li Kećijang podneo je Izveštaj o radu vlade na Četvrtom zasednju Svekineskog narodnog kongresa 12. saziva, koje je počelo 5. marta.

IZVOR: news.cn

IZVOR: news.cn

U izveštaju se kaže da je bruto domaći proizvod Kine u 2015. godini premašio 10,8 biliona dolara, što je povećanje od 6,9 odsto u odnosu na 2014. godinu. Vrednost uvoza i izvoza iznosila je oko 3,8 biliona dolara, po čemu je Kina i dalje na prvom mestu u svetu. Korišćeno je više od 126 milijardi američkih dolara stranih investicija, što je povećanje od 5,6 odsto.

Vrednost uslužnog sektora iznosila je 50,5 odsto, a potrošnja je dala doprinos rastu privrede od 66,4 odsto. Važno je napomenuti da je pomenuti uspeh postignut u vreme kada je svetska privreda imala najniži rast za poslednjih 6 godina.

U izveštaju se ističe da je kineski privredni rast još uvek oko dva puta veći puta nego u razvijenim državama, iako je kineska privreda usporena.

Prema statističkim podacima Svetske banke, bruto domaći proizvod u SAD u 2015. godini povećan je za 2,4 odsto nego prethodne godine, u Japanu za 0,4, a u zoni evra za 1,5 odsto. Bruto domaći proizvod u Rusiji smanjen je za 3,7, a u Brazilu za 3,8 odsto u odnosu na 2014. godinu. Kina je kao druga svetska ekonomija svetskoj privredi lana dala doprinos od 25 odsto, što je energično unapredilo obnovu svetske privrede.

U Izveštaju o radu kineske vlade se ističe da je u protekloj godini Kina ostvarila rekordan uvoz nafte, plastike, soje, prirodnog gasa, pulpe, žita, bakra i drugih sirovina, čime je efikasno stabilizovala privredu odgovarajućih država. U 2015. godini, na inicijativu Kine, osnovana je Azijska investiciona banka, počeo je da radi Fond ekonomskog pojasa duž Puta svile, a kineska valuta uključena je u korpu specijalnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda.

Osvrćući se na 2015. godinu, u izveštaju se kaže da je prosečan raspoloživi dohodak po stavnoniku povećan za 7,4 odsto, novozaposleno je više od 13 miliona ljudi, smanjen je broj siromašnih seljaka za 14 miliona 420 hiljada.

U izveštaju se kaže da će bruto domaći proizvod ove godine biti povećan za 6,5 do 7 odsto. Biće otvoreno oko 10 miliona novih radnih mesta, za 10 miliona biće smanjen broj siromašnih seljaka, biće usavršen gradski i seoski zdravstveni sistem, državne subvencije za najsiromašnije biće povećana sa 5 na 8 odsto.


IZVOR: CRI Online (Pripremila: Vang Džimin)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *