Počelo zasedanje Svekineskog narodnog kongresa

U Pekingu je danas počelo zasedanje Svekineskog narodnog kongresa, na kojem je premijer Li Kećijang izneo cilj privrednog rasta u 2016. godini od 6,5 do sedam odsto.
li kecijang svekineski kongres

IZVOR: news.cn

U govoru kojim je otvorio ovogodišnji Kongres, Li je upozorio da Kini u ovoj godini predstoji “teška borba”, preneo je britanski Bi-Bi-Si.

Zasedanje Nacionalnog narodnog kongresa, kojem ove godine prisustvuje više od 3.000 delegata, ima za cilj predstavljanje ekonomskih i političkih planova kineskih vlasti.

Očekuje se i da će na tom kongresu vladajuće Komunističke stranke biti odobren novi petogodišnji plan.

“Kina će se ove godine suočiti sa većim brojem težih problema i izazova u svom razvoju, pa moramo da budemo u potpunosti spremni da vodimo tešku bitku”, istakao je kineski premijer obraćajući se delegatima.

Cilj kineskih vlasti za prošlu godinu kad je reč o privrednom rastu je bio “oko sedam odsto”, ali je ostvaren rast od 6,9 odsto, najniži u poslednjih 25 godina.

Li je izneo i da je cilj inflacije ove godine “oko tri odsto”, a stope nezaposlenosti “oko 4,5 odsto”.

Kineske vlasti su istakle da će štititi svoja pomorska prava, imajući u vidu sporove u Istočnom i Južnom kineskom moru, kao i da će unaprediti prikupljanje obaveštajnih podataka.


IZVOR: Agencije  PRIPREMILA: Ana Cvetković

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *