Plesni teatar iz Kine nastupa na proleće u Beogradu (Video)

Kineski Plesni teatar TAO nastupiće 17. i 18. avgusta na Festivalu u Edinburgu, a komade “4” i “5” koje očekuje škotska publika imaće priliku da pogleda i publika 13. Beogradskog festivala igre aprila naredne godine.

Kraljevski teatar Edinburga je scena koja će ugostiti “oluju ritualne i savremene estetike, čija je posledica umetničko delo koje lepotom i snagom hipnotiše sve pred sobom”, najavljen je plesni teatar TAO od strane kritike i novinara i to kao prvi od pet događaja koji se ne smeju propustiti na ovogodišnjoj manifestaciji.

652802_kineski-plesni-teatar-tao-1-foto-promo_f

IZVOR: Promo/Blic

Komade “4” i “5” publika 13. Beogradskog festivala igre imaće priliku da vidi 5. aprila naredne godine, na sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Ulaznice će biti u prodaji već krajem septembra. Od svog osnivanja 2008. godine, Plesni teatar TAO je gostovao u više od 40 zemalja sveta, na pet kontinenata.

TAO je prva kineska kompanija savremene igre koja je pozvana da nastupi na Festivalu Linkoln centra u Njujorku, u sidnejskoj Operi i u pariskom Théâtre de la Ville, ali i prva kineska trupa sa rezidencijalnim statusom na Američkom festivalu igre.

Koreograf Tao Ji veruje da reč ili fraza nisu dovoljne da predstave smisao jednog dela savremene igre. Naslovi mogu publici nametnuti očekivanja i ograničiti kreativnu slobodu. Njegove brojne serije minimalističkih eksperimenata istražuju potencijal ljudskog tela kao vizuelnog elementa, bez ograničenja nametnutih prikazom ili narativom. Oslobođeni stega pričanja priče, ovi radovi dopuštaju mašti potpunu vladavinu.

Naslovaljavajući svoje radove brojevima, umesto rečima, Tao Ji se nada da će prevazići dvostrukost apstraktne naspram konkretne misli.

– Nijedna, određena reč ne može izraziti smisao predstave. Umesto toga, ovi komadi su prožeti našim shvatanjem “tela” i fizičke vežbe. Dakle, ono što vaše oči vide je upravo ono što naša srca žele da izraze – kaže Tao Ji.

Plesni teatar TAO iz Pekinga, privlači i pažnju kineske modne industrije, pa je magazin “Vogue” neretko predstavljao trupu i pozivao njene igrače da sarađuju sa čuvenim fotografima, filmskim i video umetnicima.


IZVOR: Blic

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *