Peking vodi opreznu finansijsku politiku

Nema razloga da kineska valuta juan nastavi da pada, a zvanični Peking ima više prostora za podsticanje rasta druge najveće svetske ekonomije.

juan-mmf

“Nema osnova za trajnu deprecijaciju renminbija (juana) sa aspekta fundamenata. Kratkotrajna tržišna kolebanja će ustuknuti pred ekonomskim fundamentima. Tržište je ponekad pod većim uticajem kratkotrajnih faktora”, izjavio je guverner centralne banke Kine, Džu Sjaočuan uoči sastanka G20 najrazvijenijih zemalja sveta i privreda u naglom usponu (G20) u Šangaju.

Džu je, na konferenciji koju je organizovao Institut za međunarodne finansije, poručio da pokazatelji kineske ekonomije ostaju snažni, i da Kina ima prostora u monetarnoj politici za rešavanje problema potencijalnih rizika.

“Zvanični Peking će zadržati opreznu finansijsku politiku, i to na fleksibilan i odgovarajući način”, izjavio je DŽu, dodajući da je nivo zahtevanih rezervi banaka prilično visok.

Narodna banka Kne (PBoC) “ubrizgala” je danas u finansijski šitem 300 milijardi juana (46 milijardi dolara), u okviru redovnih operacija za podsticanje likvidnosti.

“Nećemo pribeći devalvaciji u svrhu povećanja konkurentnosti kako bismo uvećali našu prednost u izvozu”, insistirao je DŽu.

“Deprecijacija juana ima veliki uticaj na globalnu ekonomiju, i verovatno će biti jedna od tema na sastanku G20 u Šangaju”, izjavio je glavni ekonomista Sitik banke, Lao Kun.


IZVOR: Tanjug  PRIPREMILA: Ana Cvetković

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *