Peking će podržati članstvo Beograda u Turističkoj asocijaciji gradova sveta

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, tokom drugog dana posete Kini, posetio je Turističku organizaciju Pekinga, Centar za upravljanje otpadom i gradski Institut za urbanizam, kako bi se upoznao sa kineskim iskustvima u ovim oblastima.

Mali je istakao da će Peking podržati članstvo Beograda u Turističkoj asocijaciji gradova sveta (WTCF World Tourism Cities Federation).

IZVOR: Beoinfo

IZVOR: beograd.rs

– Ova asocijacija okuplja preko sto gradova na svetu koji zajedno rade na tome da privuku veliki broj turista. Mi u Beogradu, iz godine u godinu, beležimo sve veći broj turista. Ipak, s obzirom na to da imamo veliki potencijal, mislim da taj broj može da bude mnogo veći, pogotovo kada je reč o turistima iz Kine. Prošle godine je preko 600 miliona Kineza putovalo u svet, a kada bi samo jedan odsto njih došao u Srbiju, to bi bio uspeh – rekao je gradonačelnik istakavši da je prošle godine samo 10.000 njih posetilo Srbiju.

Pri obilasku Centra za upravljanje otpadom Mali je istakao da je Beograd jedini grad u ovom delu Evrope koji nema sistem za upravljanje otpadom koji je na pravi način organizovan.

– Peking ima 38 postrojenja koja čine sistem upravljanja na teritoriji ovog grada. Mi konačno sređujemo deponiju Vinča, a trenutno smo u procesu tendera gde tražimo partnera koji će nam pomoći da napravimo postrojenja za proizvodnju energije iz otpada. S obzirom na to da razmišljamo o dve tehnologije, kineska iskustva će nam mnogo značiti da izaberemo pravu – istakao je Siniša Mali.

Gradonačelnik je obišao i Gradski centar za urbanizam, gde je imao priliku da se upozna sa strategijom planiranja i razvoja Pekinga.

– Peking ima veliki broj stanovnika, te je stvarno impresivno kako su uspeli da održe kvalitet života, razvoj kanalizacione, vodovodne i putne mreže. To je ono što nama nedostaje i što nam treba. Mi imamo projekte kao što su „Beograd na vodi”, razvoj Makiškog polja, razvoj Ade Huje, koje treba pravilno da planiramo kako bi se uklopili u celokupan razvoj grada Beograda. Zanimljiv je detalj da je najvišu zgradu u Pekingu dizajnirala kompanija koja dizajnira kulu Beograd u okviru projekta „Beograd na vodi“. To pokazuje da pratimo svetske trendove – zaključio je gradonačelnik Beograda.


IZVOR: beograd.rs

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *