Pej pal u Srbiji najviše korišćen za naručivanje robe iz Kine

Mobilni telefoni, veš, obuća, cucle za bebe, oprema za ribolov, delovi za računare, bižuterija, seme marihuane i ulje kanabisa, samo su neki od proizvoda koji se nalaze u pošiljkama koje posredstvom sistema “Pej pal” stižu na jug Srbije.

Kako je rečeno agenciji Beta u Carinarnici Niš, od kako se Srbija pre dve godine uključila u “Pej pal”sistem, broj pošiljki koje se naručuju i plaćaju putem interneta i koje iz inostranstva stižu poštom u našu zemlju, povećava se iz dana u dan.

indexPodaci niške Carinarnice govore da je u prvom kvartalu ove godine u Nišu ocarinjena 17.581 pošiljka i za njih je naplaćeno 6,9 miliona dinara poreza i carina, dok je u istom periodu prošle godine ocarinjeno 8.690 pošiljki i od naručilaca naplaćeno 3,7 miliona dinara dažbina.

Najveći broj pošiljki je vrednosti ispod 50 evra, tako da naručioci za njih ne plaćaju carinu već samo porez na dodatu vrednost.

Posredstvom “Pej pala” prvenstveno se naručuju proizvodi iz Kine, ; potom iz Sjedinjenih Američkih Država, a tek po koji proizvod stiže iz zemalja Evropske unije.

U Carinarnici Niš kažu da se najpažljivije pregledaju upravo pošiljke koje stižu iz Evrope, naročito iz Holandije, jer u njima umeju da nađu i seme marihuane i ulje kanabisa.

Od početka godine, niška Carinarnica je otkrila 14 pošiljki sa uljem kanabisa, dok su u istom periodu prošle godine otkrivene i zaplenjene dve takve pošiljke.

U prvom kvartalu ove godine generalno je povećan promet robe na području juga Srbije, pa je Carinarnica Niš naplatila uvoznicima i izvoznicima 4,5 milijardi dinara carina, poreza i akciza, što je u odnosu na isti period prošle godine više za 1,2 milijarde dinara.


IZVOR: BETA

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *