Pad cena sirovina uštedeo Kini 160 mlijardi dolara na uvozu

Opadanje cena sirovina uštedelo je Kini prošle godine više od 160 milijardi dolara na uvozu robe kao što su nafta, ruda gvožda, ugalj i bakar, pokazali su zvanični podaci objavljeni danas u Pekingu.

Usporavanje rasta u drugoj najvećoj svetskoj privredi pogodilo je globalne cene sirovina, ugrozivši privrede resursima bogatih zemalja-proizvođača od Australije do Zambije, ali je sama Kina od toga profitirala, koristeći niske cene da napuni svoje zalihe nafte, izveštava agencija AFP.

kina nafta

Rashod kineskog uvoza nafte u proseku je pao 45,3 odsto u 2015. u odnosu na prethodnu godinu, izjavio je portparol Uprave carina, Huang Songping. Pri tome, obim uvoza je povećan 8,8 procenata, na 335,5 miliona tona, prema podacima objavljenim na veb stranici Carine.

Zemlja je ukupno na uvoz nafte tokom prošle godine potrošila 134,5 milijardi dolara.

Prema izveštaju agencije “Blumberg njuz”, Kina je prošle godine kupila rekordne količine nafte pošto je relaksirala propise, dozvoljavajući i privatnim rafinerijama uvoz tog energenta.

Obim uvoza rude gvožđa povećan je 2,2 odsto, i iznosio je 57,6 milijardi dolara – a cena je u proseku bila 39 procenata manja nego 2014. godine.

Uvoz bakra je ostao na istom nivou u pogledu količine, ali je ta sirovina bila 17,1 odsto jeftinija po toni, pa je za te kupovine utrošeno 19,2 milijardi dolara.

Cene uglja su takođe pale 21,8 odsto, ali su smanjene i količine uvoza tog goriva za 29,9 procenata.

Tražnja za nekim sirovinama u ovom azijskom gigantu je pala zbog prekapaciranosti proizvodnje i “hlađenja” tržišta nekretnina.

Računica AFP-a pokazuje da bi uvezene količine te četiri sirovine Kinu koštale 160,5 milijardi dolara više po prosečnim cenama iz 2014. godine. Samo za naftu ušteda iznosi 113,9 milijardi dolara.

Sveukupno, kineske uvozne cene su pale za 11,6 odsto u proseku u 2015, dok su izvozne cene skliznule samo za jedan procenat, prema rečima portparola Huanga.

Vrednost kineskog uvoza se prošle godine, kako je saopštila Carina, stropoštala za 14,1 odsto u odnosu na 2014, na 1,68 biliona dolara, a vrednost izvoza je opala za samo 2,8 procenta na 2,28 biliona dolara, prenosi AFP.

“Oštri padovi globalnih cena sirovina i usporavanje rasta obima robnog uvoza su glavni uzroci smanjenja vrednosti kineskog uvoza u 2015. godini”, rekao je Huang.

Peking nastoji da pređe sa modela privrednog rasta zasnovanog na izvozu i investicijama u fiksnu imovinu, na ekonomski rast koji se oslanja na potrošnju.


IZVOR: Tanjug  PRIPREMILA: Ana Cvetković

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *