Oskarovci na Festu i u bioskopima

Publika 44. Festa ima priliku da pogleda četiri filma koja su nagrađena Oskarom, a nekoliko laureata najavile su i ditributerske kuće u bioskopima.

Pobednički film 88. dodele Oskara, “Pod lupom” Toma Makartija, premijerno je prikazan na 44. Festu u noći dodele nagrada Američke filmske akademije, a publika ga može videti i 1. marta u bioskopu Fontana, dok će od 3. marta biti na redovnom repertoaru bioskopa, u distribuciji kuće MegaCom Film (MCF).

pod-lupom-fest-oskar

Drama “Pod lupom”, za koju je Makarti nagrađen i za originalni scenario, zasnovana je na istinitoj priči o grupi novinara koji su razotkrili višedecenijska zataškivanja o zlostavljanju dece u Katoličkoj crkvi. “Pod lupom” je trijumfovao prethodno i na dodeli Spirit nagrad za nezavisni američki film, a osvojio je i nagradu Bafta za scenario.

Makartijev film bio je nominovan za Oskara i za sporednu mušku i žensku ulogu Marka Rafala i Rejčel Mekadams, kao i za režiju i montažu. Jednu od uloga u tom filmu tumači i Majkl Kiton, koji je i 2015. godine igrao u pobedničkom ostvarenju “Čovek ptica” Alehandra Injaritua, čiji je novi film “Povratnik”, ovenčan sa tri Oskara, već bio u bioskopima u Srbiji u distribuciji MCF-a.

Među filmovima koji su odneli Oskara je i “Soba” Lenija Abrahamsona za koji je nagradu za najbolju žensku ulogu dobila Bri Larson koja je u toj kategoriji već dobila i Zlatni globus, Bafta i nagradu Udruženja filmskih glumaca. “Sobu” je moguće videti na Festu 4. marta u Sava centru, te dva dana kasnije u Domu omladine.

Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu dobila je Ališa Vikander za film “Dankinja” Toma Hupera, dok je njenom Ediju Redmejnu, koji je nagrađen 2015. godine za ulogu Stivena Hokinga u “Teoriji svega” izmakla nagrada za najboljeg glumca, koju je dobio konačno Leonardo Dikaprio za ulogu u “Povratniku”.

Film “Dankinja”, ljubavna priča inspirisana životima Lili Elbe i Gerde Vejner, na programu Festa je 3. i 4. marta u Sava centru, a potom će se od 24. marta naći u bioskopima u distribuciji kuće Taramount.

Među filmovima kuće Taramount koji su nagrađeni na 88. dodeli Oskara našli su se i “U mojoj glavi”, proglašen najboljim animiranim filmom, te “Opklada veka”, koji je dobio oskara za najbolji adaptirani scenario.

Publika Festa ima priliku da vidi i nekoliko filmova koji su bili nominovani za Oskara, ali su ostali praznih ruku – “Kerol”, “Bruklin” i “Trambo”, koji stižu u bioskope u distrribuciji MCF-a, te “Sikario”, čiji je distributer Blitz film.


IZVOR: seecult.org

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *