Održana konferencija: Globalno finansijsko upravljanje i inovacije

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić ukazao je danas na otvaranju prve Konferencije tink-tenkova grupe G20, kojom 2016. predsedava Kina, da je neophodna bliža saradnja G20 i UN.

IZVOR: cirsd.org

IZVOR: cirsd.org

Konferencija koja je održana u Šenženu pod nazivom “Globalno finansijsko upravljanje i inovacije” okupila je istaknute ekonomiste, bankare i stručnjake iz svih delova sveta među kojima je bio i Vuk Jeremić, saopštio je CIRSD.

U uvodnom izlaganju, Jeremić je govorio o “opštoj globalnoj neizvesnosti” koju je primetio još na prošlonedeljnom Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

On je istakao da je za njeno prevazilaženje neophodan iskren pristup stanju stvari u postojećim međunarodnim finansijskim institucijama i regionalnim razvojnim bankama, kao i uspostavljanje konstruktivnog okvira za njihovu saradnju sa nedavno osnovanim institucijama poput Azijske banke za infrastrukturne investicije.

“Sa globalnom odgovornošću se moramo nedvosmisleno suočiti, i posvetiti se multilateralizmu 21. veka u čijem središtu moraju biti Ujedinjene nacije”, rekao je Jeremić.

Predsednik CIRSD-a je naglasio potrebu za bližom saradnjom između G20 i UN-a u predstojećem periodu kroz “ojačano partnerstvo koje bi stvorilo preko potrebni konsenzus po ključnim svetskim pitanjima”.

Na konferenciji u Šenženu govorilo se o reformi međunarodnog monetarnog sistema, reformi upravljanja multilateralnim razvojnim bankama, reformi finansijske regulative i trgovine, finansijske inovacije i inovativne ekonomije, kao i ulozi G20 u globalnom ekonomskom upravljanju.

Na skupu su učestvovali i predsednik vašingtonskog Piterson instituta za međunarodnu ekonomiju Adam Posen, direktor Instituta svetske ekonomije i politike Kineske akademije društvenih nauka Žang Jujan, rukovodilac Akademije društvenih nauka Kine Ju Jongding, direktor ruskog Stručnog saveta G20 Sergej Drobiševski, potpredsednik Azijske razvojne banke Žang Vencai, kao i čelnik sektora svetske ekonomije i razvojnih finansija u Nemačkom razvojnom institutu Peter Volf.


IZVOR: Tanjug

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *