Odnosi Srbije i Kine na visokom nivou

Politički i bilateralni odnosi Srbije i Kine su na visokom nivou, a dve zemlje se međusobno podržavaju po pitanju teritorijalnog integriteta, ocenjeno je na sastanku predsednica skupštinskih odbora za spoljne poslove i privredu Aleksandre Đurović i Aleksandre Tomić sa poslanicima skupštine Hong Konga.

Predsednica Odbora za spoljne poslove Aleksandra Đurović zahvalila je na podršci Kine u očuvanju Kosova i Metohije u sastavu Srbije, ali i podršci evropskom putu Srbije, navedeno je u saopštenju Skupštine Srbije posle sastanka, prenosi Tanjug.

serbia-china-inserbia-infoĐurović je dodala da se ulaganja Kine vide kao podrška čitavom regionu sa ciljem smanjivanja ekonomskih razlika u odnosu na razvijene ekonomije Evrope.

Informisala je goste da Poslanička grupa prijateljstva sa Kinom u Skupštini Srbije broji 55 članova, kao i da ova poseta dolazi u jubilarnoj godini obeležavanja bilateralnih odnosa dve zemlje.

S tim u vezi, kako se navodi, veoma je važna podrška Kine realizaciji projekta Kanal Morava i izrazila uverenje da ce Kina naći interes za više investicija u Srbiji.

Đurovićeva je najavila i skoru posetu Poslaničke grupe prijateljstva sa Kinom kolegama u kineskom parlamentu, kao i posetu Srbiji kolega iz kineskog Odbora za spoljne poslove.

Predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Aleksandra Tomić informisala je kineske goste o nadležnostima i aktivnostima Odbora i istakla značaj projekta Kanal Morava za srpsku ekonomiju, infrastrukturu, ali i turizam.

Tomićeva je obavestila kineske kolege iz skupštine Hong Konga i da je Odbor organizovao javno slušanje o ovom projektu, kako bi doprineo informisanosti šire javnosti o njegovom znacaju.

Poslanici lokalne skupštine Hong Konga Li Dećeng Ćen Jong, koji je ujedno i predstavnik Stalnog komiteta svekineskog Narodnog kongresa Kine, istakli su da njihova poseta Srbiji ima za cilj pospešivanje saradnje na ekonomskim projektima u Srbiji.

Navodi se da su dva najznačajnija projekta svakako projekat Kanal Morava, ali i projekat razvoja poljoprivredne saradnje, koji podrazumeva uzgoj goveda i ovaca i izvoz mesa na kinesko tržište.

Poslanici lokalne skupštine Hong Konga su zatražili podršku, kako Vlade Srbije, tako i parlamenta, za realizaciju ovih projekata, koji nemaju samo za cilj ekonomsku i trgovinsku saradnju, već i razvoj infrastrukture, poljoprivrede i turizma.

Oni su pozvali predstavnike Skupštine Srbije da posete kineske korporacije i na licu mesta se uvere u njihovu snagu i mogucnosti ulaganja u Srbiju.

Izrazili su nadu da će Srbija razmotriti otvaranje predstavništva u Hong Kongu radi unapredenja trgovinske i ekonomske saradnje.

Gosti su predstavili i ekonomske potencijale Hong Konga i istakli značaj kulturne saradnje, ali i saradnje u oblasti sporta.


IZVOR: RTS

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *