Vang Ji: Odlučnost Kine da zaštiti svoje interese čvrsta kao stena

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji istakao je danas da je rešenost Pekinga da zaštiti svoje interese “čvrsta kao stena”. Ova izjava šefa kineske diplomatije data je u kontekstu suprostavljenih stavova NR Kine i SAD oko teritorijalnog spora u Južnom kineskom moru.

Vang je, nakon sastanka sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, rekao da zvanični Peking smatra da je izgradnja “na Nanša ostrvima i (koralnim) grebenima, u potpunosti u skladu sa suverenitetom Kine”.

“Želim da istaknem da je odlučnost Kine da, zaštiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet, čvrsta kao stena. To je zahtev naroda vladi i naše legitimno pravo”, kazao je Vang, a preneo Rojters.

Vang Ji, ministar spoljnih poslova

Vang Ji, ministar spoljnih poslova NR Kine

Kina je izrazila zabrinutost zbog mogućeg plana SAD za slanje vojnih aviona i brodova kako bi se obezbedila sloboda navigacije u Južnom kineskom moru, a Keri danas nije odgovorio na pitanje da li SAD nameravaju da sa takvim planom nastave.

Američki državni sekretar je rekao da veruje da su se on i Vang složili da je regionu neophodna “mudra diplomatija” u pogledu odnosa između Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) i Kine, “a ne postaje i vojna uzletišta”.

Vang je rekao da iako dve države imaju različite stavove u pogledu Južnog kineskog mora, da su obe posvećene slobodi navigacije i miru i stabilnosti na tom području i dodao da se Kina nada nastavku dijaloga kako bi se unapredilo razumevanje ovog pitanja.

Kerijeva poseta Kini u cilju je pripreme godišnjeg Strateškog i ekonomskog dijaloga SAD i Kine narednog meseca u Vašingtonu, i posete kineskog predsednika Sji Đinpinga SAD u septembru.


IZVOR: Agencije  PRIPREMILA: Ana Cvetković

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *