Odgovornost, novinari, odgovornost

Budući razvoj Kine odnosi se na ekonomsku transformaciju i unapređenje, na povećanje domaće potrošnje i poboljšanje novog tipa industrijalizacije primenom savremenih internet tehnologija, urbanizacije i poljoprivredne modernizacije. Odnosi se i na zeleni rast, koji će doneti nove šanse za balansirani razvoj drugih ekonomija i za održivi razvoj celog sveta.”

Iz obraćanja premijera NR Kine Li Kećijanga grupi stranih ekonomista i politologa okupljenih na forumu uoči donošenja novog petogodišnjeg plana 2015. godine.

U fantastičnu brzinu razvoja NR Kine više niko ne sumnja. Kinesko rukovodstvo je pokazalo kako se pažljivim planiranjem mogu predvideti i preventivno otkloniti skoro svi potencijalni rizici. Bez obzira na stalno plasiranje negativnih vesti od strane dela atlantističkih zapadnih medija o tome kako “kineska ekonomija posustaje”, njen rast je i dalje jako visok a napredak je uočljiv već duže od dve decenije u apsolutno svim oblastima kineskog društva.

Činjenica je da poslednjih nedelja, mediji izveštavaju o “posrnuću” kineske ekonomije i padu vrednosti akcija na berzama, i činjenica je da to rade bez imalo odgovornosti za širenje neistina. U moru takvih vesti, istine radi, važno je istaći da je kineska ekonomija daleko stabilnija i da je rast daleko veći od većine zemalja u svetu. Uz to, cilj je stabilnost, a ne konstantan rast – osnovno pravilo u ekonomiji.

China-GDP

Prošle godine, Kina je planski oborila vrednost juana za približno šest procenata. To slabljenje je daleko manje od slabljenja evra ili japanskog jena.

Atlantističke snage su izuzetno zabrinute zbog nemogućnosti da predvide monetarnu i deviznu politiku kineske vlade. U tom smislu, SAD i saveznici konstantno plasiraju senzacionalističke naslove o krahu kineske ekonomije, krizi koja predstoji, drastičnom usporavanju razvoja Kine i nadolazećem opštem krahu.

Na žalost, većina domaćih medija, svakodnevno prenosi ovakve naslove, kreirajući pogrešnu sliku u javnom mnjenju o slabljenju Kine.

Suprotno tome, Kina poslednjih meseci prolazi kroz čitav niz planskih reformi koji će doprineti njenom dodtnom jačanju.

Najnoviji petogodišnji plan koji se odnosi na opšti društveni i kulturni razvoj NR Kine, možda je ambiciozniji od svih dosadašnjih i više nego dovoljno svedoči o izuzetno dobrim potezima aktuelne kineske vlade koja uspešno prevazilazi čitav niz izazova sa kojima se Kina suočava na unutrašnjem i međunarodnom planu.


Za portal SRBIJA I KINA: Miloš Pavićević

NAPOMENA: Prenošenje ovog članka je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora (portal srbijaikina.rs) i autora.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

One thought on “Odgovornost, novinari, odgovornost

  1. НАТО је корпоративна армија, увек у специјалном рату против државе коју желе клептократске олигархије да пљачкају – новинари им некад отворено служе, некад су строго контролисани тзв. ,,корисни политички идиоти”…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *