Odgajivači stoke iz Srbije: Kinesko tržište za nas je nedostižno

Da je stočarstvo kod nas nedovoljno razvijeno, dobro je poznata realnost. Ta grana poljoprivrede teško može biti unapređena u kratkom periodu, za samo nekoliko godina. Zato mnogi stočari tvrde, da su nova tržišta koja se za njih najavljuju, kao što je kinesko, za sada nedostižna.

Nedavno je iz Vlade najavljeno da će Kina dozvoliti uvoz junećeg i jagnjećeg mesa iz Srbije. Međutim, mi moramo da se potrudimo da to i proizvedemo.

kina srbija stocarstvo

“Za sada nemamo  mogućnosti za veću proizvodnju, jer se godinama nije dovoljno vodilo računa o farmerima”, žali se odgajivač tovnih goveda u Kuzminu Jovan Makitanović. On objašnjava da niska otkupna cena i nestabilno tržište pravi strah među poljoprivrednicima od novih gubitka.

“Ne možemo da iskoristimo mogućnost izvoza bez ozbiljne agrarne politike i organizacije proizvodnje. Neophodno je obezbediti ozbiljno ugovaranje sa prerađivačima po unapred poznatim uslovima. Tako ćemo mi tovljači sami naći računicu koliko se tov isplati“, kaže Makitanović.

Da je naše stočarstvo slabo za velika tržišta potvrđuje i predstavnik udruženja ovaca i koza Bikara u Vrbasu Vukašin Kankaraš. Sada je neophodno povratiti motiv farmerima da povećaju proizvodnju, kaže on i zaključuje da bi bilo dobro da se na kineskom tržištu pojavimo, jer je tamo cena za ovčare dobra.

“Kada bi inputi u proizvodnji bili manji, možda bi i uspeli da se vrate ljudi u stočarsku proizvodnju. Sela su zapuštena, imamo dosta i zapuštenih pašnjaka koje treba iskoristiti. Kinesko tržište  je velika šansa jer se tamo živa grla plaćaju 6 dolara za kilogram“, tvrdi Kankaraš.

Naš agrar ima šansu za izvoz i u Evropsku uniju ali to nije iskorišćeno, podseća član Odbora za selo srpske Akademije nauka Branislav Gulan.

“Već dve decenije imamo dozvolu za izvoz bejbi bifa za Evropsku uniju, od gotovo 9000 tona. Međutim, u Srbiji je više od 200 hiljada praznih staja, pa mi nemamo dovoljno stoke. U štalama se danas nalazi između 15 i 20 hiljada junadi što znači da nemamo potencijal za izvoz u svet“, ističe Gulan.

Dobro je da smo dogovorili izvoz proizvoda našeg stočarstva  za Kinu kaže Branislav Gulan, ali upozorava na to da je neophodna nova agrarna politika koja bi podsticala seljake na to da ponovo napune štale i obore.


IZVOR: RTV

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *