Od osnivanja BRIKS-a trgovinska razmena porasla za 70 procenata

Trgovina između pet članica grupacije BRIKS porasla je 70 odsto od osnivanja grupe 2009, izjavio je juče predsednik Južnoafričke Republike (JAR) Džejkob Zuma.

Ekonomije grupe, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i JAR, čine gotovo 30 odsto globalnog bruto domaćeg prozivoda (BDP) uz vrednost veću od 32 biliona dolara, prenosi portal Raša tudej.

467703_zuma-izbori-ap_f

Predsednik Južnoafričke Republike Džejkob Zuma

Iz zemalja BRIKS-a dolazi trećina svetske industrijske proizvodnje i polovina poljoprivrednih proizvoda, a članice grupacije su prošle godine privukle 20,5 odsto ukupnih globalnih direktnih investicija, 3,5 odsto više u odnosu na 2009.

“Udeo BRIKS-a u kapitalnim investicijama na globalnim tržištima takođe je porastao sa 9,7 na 14 odsto u poslednjih pet godina”, rekao je Zuma.

Grupacija planira da proširi međusobnu ekonomsku saradnju u oblastima kao što su proizvodnja hrane i električne energije, petro-hemijska industrija, rudarstvo, turizam, obnovljivi izvori energije, nuklearna energija, trgovina, transport, komunikacije i obuka, dodao je on.

Nova razvojna banka (NDB) koju su osnovale zemlje BRIKS-a počela je sa radom 21. jula u Šangaju. Banka je na zvaničnoj internet stranici opisana kao “alternativa postojećoj Svetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu”, koja će, kako se navodi, finansirati infrastrukturne projekte i održivi razvoj. Banka će imati početni kapital od 50 milijardi dolara, koji će kasnije biti povećan na 100 milijardi dolara.

Krajem prošlog meseca, na snagu je stupio sporazum o pulu uslovnih deviznih rezervi zemalja BRIKS-a. Ukupan obim pula utvrđen je u visini 100 milijardi dolara.

Svaka centralna banka zemalja BRIKS-a zadržava određenu sumu kao osiguranje za vanredne situacije koje mogu nastati, konkretno, usled snažnog odliva kapitala. Na taj način formiranje sigurnosnog mehanizma usmereno je na podršku finansijskoj stabilnosti zemalja učesnica.


IZVOR: Tanjug

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *