Od Kine se očekuje ulaganje u infrastrukturu

 

Strateški odnosi i dugoročni projekti između Srbije i Kine definisaće se na predstojećem 4. samitu šefova država i vlada Kine i Centralne i Istočne Evrope u Sudžou, gradu sa preko 11 miliona stanovnika.

Pažnja će pre svega biti posvećena projektu koji je za Kinu od velikog značaja – izgradnji železničke pruge Beograd- Budimpešta.

“Sada je došlo vreme da se precizira koliko će taj kredit da iznosi, sa koliko će Kina učestvovati, to je jedna stvar koja je za nas važna a druga je memorandum koji će se potpisati o saradnji sa Železarom Smederevo. Na kraju će se videti kako će se finalizovati taj dogovor. To je samo memorandum i on nema klauzule ugovora ali je prosto kao početni korak, inicijativa dobro“, kaže Radojka Nikolić, urednica magazina Biznis i magazina Ekonometar.

Ona je istakla da je infrastuktura ono na čemu Kina uvek insistira, kada je reč o saradnji sa nama, odnosno izgradnja putne mreže, izgradnja saobraćajnica – Kina je uvek spremna za to da da povoljne kredite.

pruga

IZVOR: Tanjug

 

Nekadašnji ambasador SRJ u Kini, aktuelni profesor univerziteta Singidunum pored prijateljskih veza dve zemlje ističe i strateško opredeljenje Kine za saradnju sa zemljama centralne i istočne Evrope. Očekuje viši oblik privredene saradnje.

“Njihova procena je da Srbija ima značajno mesto u ekonomskom delu budućeg očekivanog razvoja i tokovima njihove robe prema ovom delu sveta. Nisu u pitanju samo naši resursi nego i strateška pozicija koju ima Srbija i koju će imati u budućnosti“, rekao je Slobodan Unković, profesor Univerziteta Singidunum.

Pored infrastrukture, energetika i poljoprivrede Unković ističe neophodnost saradnje u oblasti nauke i obrazovanja. Ukazuje na još jedan potencijal.

“Nećete verovati, mi govorimo uglavnom o industriji, poljoprivredi, infrastrukturi a Kina je danas turistička zemlja broj jedan u svetu. Već troše negde oko 160 milijardi dolara za putovanje u inostratsvo“, kaže Unković.

On je dodao da je interesantno to da se sada kineski turisti uglavnom usmeravaju prema Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, Španiji, i da bi bilo važno da se jedan deo njih usemri i prema Srbiji, a kako kaže Slovenija već ostvaruje značajne rezultate.

“Nema razloga da mi ne idemo i na to tržište. Na prvi pogled sitne, male stvari ali su bitne, da u svim oblastima razvijemo saradnju“, objašnjava Unković.

Druga po veličini nacionalna privreda u svetu, posle SAD, Kina je istovremeno najveći industrijski proizvođač u svetu.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u ukupnoj spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni Srbije u prvih devet meseci ove godine, Kina je u uvozu četvrti spoljnotrgovinski partner Srbije.


IZVOR: B92  PRIPREMILA: Ana Cvetković

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *