Nikolić za povećanje kineskih investicija u Srbiji

Predsednik Tomislav Nikolić je u razgovovoru sa predstavnicima kineske kompanije “Bon Prodžekt” istakao izvanredne odnose Srbije i Kine i poručio da je došao trenutak da se unapredi i proširi prisustvo kineskih investicija u Srbiji.

Nikolić je naglasio da Srbija ima “izvanredne odnose sa celim svetom” i da” to otvara mnoge mogućnosti za investitore iz Kine, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike, a prenosi Tanjug.

Nikolic 2

IZVOR: TANJUG

Nikolić je podvukao da saradnja u oblasti infrastrukture treba da se nastavi i pozvao kineske partnere da ulažu u konkretne projekte u oblasti poljoprivrede, industrije, zdravstve, energetike, turizma.

“Budite uvereni da je Srbija potpuno posvećena borbi protiv korupcije, na svim nivoima, a posebno u oblasti privrede i investicija”, dodao je predsednik Srbije.

Nikolić je istakao i značaj projekta izgradnje kanala Morava – Vardar za koji je urađena pozitivna studija izvodljivosti.

“Srbija je veoma atraktivna investiciona destinacija zbog svog položaja i izvanredno obrazovane radne snage”, naglasio je predsednik Nikolić.

Predsednik kompanije “Bon Prodžekt” Zendong Jang je naglasio da je Srbija važna destinacija za kineske investicije i da je ta kompanija zainteresovana da investira u različite projekte.

“Za kinesku stranu je veoma atraktivan projekat Morava Vardar”, rekao je Zendong Jang i dodao da je ta investicija veoma isplativa za obe zemlje i za ceo region.

U januaru 2013. godine, “Čajna gezhouba korporejšn Limited” potpisala je Protokol o razumevanju sa Ministarstvom prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Vlade Republike Srbije u cilju sprovođenja sveukupne eksploatacije reke Morave, podsećaju je u saopštenju.

“Urađena je studija izvodljivosti za taj projekat u vrednosti od 50 miliona evra i poklonjena Vladi Srbije. U realizaciji studije osnovu čine plovidba, hidroenergetika, očuvanje vodnih resursa, vodosnabdevanje i navodnjavanje, kontrola poplave i turizam. Ukupna vrednost projekta je 4,5 milijarde evra”, navedeno je u saopštenju.


IZVOR: RTS

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *