Nikolić: Kineske investicije imaju značaj direktne pomoći

BEOGRAD: Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je danas u razgovoru sa delagacijom kineske kompanije CMEK, na čelu sa Džang Čunom, da kineske incesticije imaju značaj direktne pomoći Srbiji.

Beograd, 20. avgusta 2015. - Predsednik Srbije Tomislav Nikolic sastao se sa delegacijom kineske kompanije "China Machinery Engineering Corporation" (CMEC) koju je predvodio predsednik kompanije Dzan Cun. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bk

Predsednik Srbije Tomislav Nikolic sastao se sa delegacijom kineske kompanije “China Machinery Engineering Corporation” (CMEC) koju je predvodio predsednik kompanije Dzan Cun. (IZVOR: TANJUG/ Rade Prelić/ bk)

Nikolić je izrazivši dobrodošlicu predsedniku kompanije CMEK rekao da “u ključnim istorijskim momentima Srbija je imala podršku Kine i Rusije. Mi to nećemo zaboraviti i to je dokaz da se prijateljstva ne mere samo ekonomskim interesom, već i tradicionalno dobrom saradnjom”.

Predsednik Srbije je dodao da pored toga Kina predstavlja značajan oslonac na putu evropskih integracija.

“Srbija ima značajan investicioni potencijal u oblasti industrije, ali treba imati u vidu da poljoprivreda nije ništa manje važna” naglasio je Nikolić i dodao da imamo vredne, pametne i poštene ljude, koji su spremni da rade.

Predsednik je dodao da su planovi Kine za investicije u Srbiju i domaći planovi, jer pružaju snažnu podršku razvoju srpske privrede.

“Država mora da obezbedi uslove za razvoj poljoprivrede i da joj omogući da napreduje i da bude konkurentna na drugim tržištima, jer od toga zavise i prihodi same države. U tom poslu će značajno pomoći i investicije iz Kine” podvukao je predsednik Srbije.

Predsednik kompanije CMEK Džang Čun je izrazio zahvalnost povodom prijema kod predsednika Nikolića i rekao da će druga faza radova na Kostolcu otpočeti odmah nakon potpisivanja ugovora.

On je pružio uveravanja da će radovi biti završeni u najkraćem mogućem roku.

“Kompanija CMEK je pokazala da ima sposobnost da završi projekat dobrog kvaliteta u optimalnom roku”, naglasio je Džang.

Izrazivši spremnost za ulaganje u investicije u prehrambenu industriju, i zapošljavanje domaće radne snage i angažovanje domaćih kompanija, Džang je rekao da će Kina u okviru pilot projekta za proizvodnju hrane u Šumadijskom regionu, uložiti u proizvodnju po najsavremenijim tehnološkim i ekološkim standardima u svetu.

“Mi smo uradili studiju izvodljivosti za investiciju u fabriku za proizvodnju mesa i tražimo partnere iz prehrambene industrije”, podvukao je Džang.

Prvi deo investicije u Kragujevcu, može biti realizovan u roku od godinu dana, naglasio je predsednik kompanije CMEK.

On je rekao da je kineska strana zainteresovana još za ulaganje u gasnu elektranu u Novom Sadu i investiciju u TENT.

Nikolić je naglasio da pažljivo prati sve investicije iz Kine i izrazio iskrenu zahvalnost predsedniku Kine Si Đipingu i premijeru Li Kećijangu koji su se lično založili da Kina u velikom obimu ulaže u Srbiju.

Ugovor o realizaciji prve faze projekta revitalizacije Termoelektrane Kostolac B između kompanije CMEK i Privrednog društva Termoelektrane – Kopovi Kostolac potpisan je 2010. godine.

Ugovor je vredan 250 miliona evra i predviđa izgradnju sistema odsumporavanja za blokove 1 i 2 u toj termoelektrani.

U okviru projekta je i pruga i luka na Dunavu, kao i put za prevoz krečnjaka potrebnog za sistem odsumporavanja i prevoz opreme.

Iz kineskog kredita je obezbeđeno 220 miliona evra.


IZVOR: Tanjug

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *