Neobično arheološko otkriće u Kini

Na arheološkom lokalitetu Hamin Manga, drevnom naselju starom oko 5000 godina, u ostacima jednog objekta, pronađeni su ostaci 97 osoba.

ostaci_kuca_kinaSkeleti su pripadali pretežno deci i mladim osobama i pronađeni su na površini od oko 20 metara kvadratnih.

Arheološki lokalitet na kome se došlo do ovog otkrića, potiče iz perioda kada su ljudi živeli u relativno malim naseobinama, lovili i gajili žitarice. U naselju su takođe pronađeni ostaci grnčarije, oruđe za brušenje, strele i vrhovi kopalja.

Arheolozi smatraju kako su ljudski ostaci ,,smešteni” na ovakav mali i izolovani prostor, po svemu sudeći svedočanstvo o nekoj epidemiji ili nekoj drugoj praistorijskoj katastrofi koja je u prošlosti zahvatila ovo naselje.

Ovo otkriće prilično zbunjuje naučnike, s obzirom da su ljudski kosturi koji su do sada otkriveni na severoistoku Kine uglavnom imaju samo lobanje, dok udovi nedostaju.

“Pronašli smo ih razbacane, izmešane i spaljene”, naveli su stručnjaci koji još uvek pokušavaju da saznaju šta se tačno dogodilo ljudima čiji su ostaci pronađeni.

Opširnije:


IZVOR: Agencije  PRIPREMILA: Ana Cvetković

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *