Nastup umetničke trupe Čangša iz Kine večeras u Novom Sadu

U kino-sali Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu danas u 19 časova publici će se predstaviti umetnička trupa Čangša univerziteta nauke i tehnologije iz kineske provincije Hunan.

Program je nazvan “Očaravajuća Kina – dražesni Hunan”, a posetioci će imati prilike da čuju muzičko nematerijalno blago kineskog naroda, kao i raznih etničkih grupa i naroda koji žive u Kini, poput naroda Miao, Tibetanaca, Mongolaca i etničke grupe Dan.

Gostovanje su organizovali Filozofski fakultet i Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu. Ulaz je slobodan.

Umetnička trupa Čangša univerziteta nauke i tehnologije će izvesti sledeći program:

 1. Ples “Divni dom”. Jedanaest izvođača na čelu sa Guo Đijen
 2. Solo na pipi. “Zaseda sa svih strana”. Hu Vei

Pipa, tipični predstavnik kineskih tradicionalnih instrumenata, i “Zaseda sa svih strana” predstavljaju vrhunac muzike na žičanim instrumentima u drevnoj Kini, opisujući konačnu borbu između država Vu i Han, 202. godine.

IZVOR: http://konfucije.ff.uns.ac.rs

IZVOR: http://konfucije.ff.uns.ac.rs

 1. Ples “Lepa Dan”. Sedam plesača predvođenih Jang Jingžui

Dan je pozitivna ženska uloga u tradicionalnoj kineskoj pekinškoj operi. “Lepa Dan” na umetnički način udružuje pokrete ruku, očiju, tela, korake pekinške opere sa plesnim pokretima, i živopisno prikazuje lepu i živahnu ulogu.

IZVOR: http://konfucije.ff.uns.ac.rs

IZVOR: http://konfucije.ff.uns.ac.rs

 1. Borilačke veštine. Liu Jong

Kineske borilačke veštine (poznate kao kineski Kung Fu) predstavljaju dušu i duh tradicionalne kineske kulture. Hiljadama godina, kineske borilačke veštine smatraju se nacionalnim simbolom fizičkog zdravlja i pravde.

 1. Grupno pevanje. “Zvuk lista”. Šest pevača na čelu sa Dai Hanji

Kao što vam je poznato, lišće može biti i muzički instrument. Pripadnici naroda Miao, etničke manjine u Kini, pevali su melodične pesme uz zvuke lišća dok bi radili u polju, odmarali se ili proslavljali praznike.

 1. Ples “Kolevka na jaku”. Troje plesača predvođenih Še Džekang

Tibetanski narod voli jakove, lokalnu vrstu goveda, zato što su vitalni, postojani, snažni, i što odražavaju i život kineskih stanovnika Tibeta. Ples “Kolevka na jaku” oslikava blisku povezanost tibetanskog naroda i jaka sa osobenim tibetanskim karakteristikama.

 1. Muški solo “Sunce nikad ne zalazi u ravnici”, Vang Sjuečeng

Mongolski narod u Kini ima strast ka muzici, pevanju i plesanju. Od drevnih vremena živeli su nomadskim životom i stvorili bogato i vredno muzičko blago svojom mudrošću i umetničkom genijalnošću kroz dugi tok istorije.

OKDH3

IZVOR: http://konfucije.ff.uns.ac.rs

 1. “Ples pauna”. Osam plesača na čelu sa Song Feifei

Ples pauna je najprestižniji tradicionalni narodni ples manjinske etničke grupe Dai. Oni iskazuju ljubav prema Majci prirodi i životu ljupkim plesanjem.

IZVOR: http://konfucije.ff.uns.ac.rs

IZVOR: http://konfucije.ff.uns.ac.rs

 1. Čangša opera. “Priča o drvoseči Liu Hai”. Dvoje izvođača predvođenih Bi Mingđunom

Čangša Univerzitet nauke i tehnologije nalazi se u gradu Čangša, u provinciji Hunan, koja je poznata po lokalnoj operi. “Priča o drvoseči Liu Haiju” je remek-delo sa klasičnim zapletom.

 1. Instrumentalni nastup. Bambus-flauta i kineska lauta. Dvoje izvođača na čelu sa Luo Đieja

Kineski tradicionalni muzički instrumenti uključuju šeng, bambus-flautu, lautu sa tri žice, citru itd. Kineska bambus-faluta ili zi je najpopularnija od kineskih flauta i drvenih duvačkih instrumenata. Raznovrsnost i dijapazon instrumenata, spojen sa prenosivošću i cenom, čine zi lako dostupnim i korisnim u mnogim žanrovima kineske muzike.

IZVOR: http://konfucije.ff.uns.ac.rs

IZVOR: http://konfucije.ff.uns.ac.rs

 

11. Ženski solo. “Melodija zmajevog čamca”. Guo Đijen

“Melodija zmajevog čamca” je narodna pesma iz provincije Hubei. Obično se peva tokom tradicionalnih kineskih praznika. Pesma opisuje živopisan prizor kada ljupka i lepa mlada žena, na svom putu do roditeljske kuće, traži od čamdžije da je preveze preko reke.

 1. Ples “Otkrij lice pod venčanim velom”. Osam plesača na čelu sa Dai Hanji.

To je klasični sinkjanški narodni ples. Istorijski gledano, Sinkjang je bio vema važan prolaz na drevnom Svilenom putu, ali i sada se tuda mora proći preko “Evroazijskog kontinentalnog mosta”. Odlikuje se bogatstvom sunčanih dana, slatkim i ukusnim voćem i lepim Ujgur devojkama.

13. Završna ceremonija. “Ljubav prema domovini”. Svi izvođači.

 


PRIPREMIA: Ana Cvetković

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Add to favorites
 • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *