Najlepša mesta u Kini

Prostrana i šarenolika teritorija je Kini podarila neke od najlepših pejzaža na planeti. Od slikovitih kršnih predela u Guilinu i Janšuu do strmoglavih stena u Nacionalnom parku Zhangjiajie, preko raznobojnih jezera u Jiuzhaigou i Duginih planina u oblasti Zhangye, raznovrsne prirodne lepote Kine su jednako impresivne kao i njena bogata istorija.

1

Predeo Danxia u oblasti Zhangye – Dugine planine

Ova formacija stena se slikovito naziva “Dugine planine” po svojim bojama od kojih zastaje dah. Danxia na kineskom znači ”crveno iliti crveni oblaci“. Iako turisti zaobilaze Zhangye, koja se nalazi na dalekom severozapadu zemlje, ona predstavlja omiljenu lokaciju fotografa koji je prosto obožavaju.

Ovaj predeo se sastoji iz krivudavih i slojevitih formacija različitih boja visokih i po nekoliko stotina metara. Njene boje u potpunosti ožive kada ih sunce obasja, a ceo prizor postaje nalik ulju na platnu kada se spoje ogromne formacije crvenog kamena i čisto plavo nebo.

Oblast Zhangye je najbolje posetiti u period između juna i septembra kada je vreme najprijatnije. Ukoliko želite da fotografišete ove prelepe planine, najbolje je da to uradite ujutru ili, još bolje, za vreme zalaska sunca, kada se boje konstantno menjaju otkrivajući žute i crvene slojeve prekrivene tamnosivom bojom.

2Žute planine – izlasci sunca i more oblaka

Kada neko pomene Žute planine, prva asocijacija kod svih kineza je prizor vijugavog bora koji raste na kamenim nagibima čudnih oblika.

Ove mistične planine obavijene maglom su najlepše i najpoznatije u Kini. Ono što kod njih najviše privlači turiste su veličanstvene zore i njihova “četiri čuda prirode”: čudnovati borovi, stene nesvakidašnjeg oblika, mora oblaka i izvori tople vode.

Žute planine se nalaze oko 300 kilometara zapadno od Hangžoua i 500 kilometara jugozapadno od Šangaja, uz direktne letove od Šangaja do grada Huangshan koji traju samo 30 minuta posle čega preostaje sat i po vremena do ovog zapanjujućeg predela. Autobusom se od Hangžoua do Žutih planina stiže za samo dva i po sata.

3Selo Hong – autentičan izgled kao i pre devet vekova

Hongčun je živopisno selo sa mnoštvom prelepih prizora mostova i jezera punih lotosa, kao i izvanredne arhitekture. Lokalno stanovništvo je preusmerilo vodu u “kućne vrtove” i “dvorišta sa vodom” koje jedino postoje tu. Samo selo, zajedno sa svojim veličanstvenim okruženjem, izgleda kao slika koja pripada kineskom slikarstvu. Ono isto privlači mnoge kineske studente umetnosti koji upravo tu bruse svoj talenat.

U Hongčunu je sniman “najpoznatiji kineski film svih vremena” – “Pritajeni tigar, skriveni zmaj”.

Selo Hong se nalazi u podnožju Žutih planina i obično se zajedno obilaze prilikom poseta.

4Vujuan – najlepši ruralni predeo Kine

Kineski putnici opisuju Vujuan kao “najlepši seoski predeo u Kini”. Tipična slika Vujuana bi se sastojala iz ruralnog života okruženim raznobojnim cvetovima.

Vujuan je najbolje posetiti od početka marta do sredine aprila kada je ceo predeo prekriven žutim tepihom procvetalog cveća. Najpogodnije vreme da vidite cveće u punom zamahu malo varira svake godine tako da je najbolje da se konsultujete sa savetnikom oko vašeg putovanja pri planiranju. Lišće u jesen je još jedna stvar po čemu je ovaj kraj prepoznatljiv.

5Oblast Xiapu – blatna područja i tradicionalan primorski život

Ova oblast predstavlja skriveni dragulj koji turisti tek treba da otkriju. Xiapu ima živopisne blatne predele u kome se živi jednostavno, i veoma ga cene fotografi sa svih strana sveta.

Pejzaž se konstantno menja. Nekada je prisutna morska voda, a nekada samo blato uz nasukanu morsku travu koja odumire i delova bambusa. Ribari i skupljači morske trave zarađuju za život u ovom području, radeći u harmoniji sa plimama koje se tuda kreću.

6Zhangjiajie – strmoglavi kameni stubovi

Strmoglavi kameni stubovi u Nacionalnom parku Zhangjiajie su upravo poslužili kao inspiracija za planine Hallelujah u filmu „Avatar”.

Ovaj Nacionalni park je poznat po izuzetno visokim vrhovima, grotesknim kamenim stubovima i dubokim dolinama. Šuma masivnih kamenih stubova predstavlja jednu od savršenih inspiracija za fotografe iz Kine.

7Reka Li i Jangšu – najlepši kršoviti predeli Kine

Reka Li, oivičena tipičnim kršovitim brdima, je nešto poput umetničkog remek-dela i inspirisala je mnoge pesnike i slikare koji slikaju mastilom. Prema američkom magazinu National Geographic ona se nalazi u “Top 10 vodenih čuda prirode”, a takođe je i na listi “15 najboljih reka za putnike” prema portalu CNN Travel.

Krstarenje rekom Li od Guilina do Jangšua predstavlja srž svih tura kroz Guilin, nudeći lagan i opuštajući način da se uživa u živopisnom okruženju.

Ako razmišljaju o prirodnim lepotama, kineski turisti uvek prvo pomisle na Jangšu. On je poznat po kršovitim brdima i rekama. Ukoliko izaberete rafting splavom od bambusa ili biciklističku turu kroz seoski predeo, možete uživati u idiličnom krajoliku koji kao da je deo neke umetničke slike.
8Terasasta polja u Juanjangu – stepenice do neba

“Ako ste putnik ali nikada niste bili u Juanjangu, Juanjangu će biti žao vas; ako ste fotograf, a nikada niste bili u Juanjangu, Bogu će biti žao zbog vas.”

Znate da postoje mnoge stvari koje nikada neće biti premašene kada vidite njihovu lepotu. I uvidećete da su terasasta polja u Juanjangu najlepše terase na svetu kada ih jednom posetite.

9Jiuzhaigou – raznobojna alpska jezera

Jiuzhaigou, koji se nalazi u zabačenom delu zapadne Kine, je u mnogim turistima pobudio raskošne bajke. On se sastoji od jezera različitih boja okruženih ogromnim planinskim šumama. Ova jezera menjaju boju tokom dana i tokom godine. Ta promena nastaje usled reflektovanja okolnih planina, algi i minerala koji se nalaze u jezerima.

Najlepše godišnje doba u oblasti Jiuzhaigou je jesen, kada okolina menja boju, pružajući živopisnu pozadinu u jesenjim tonovima – netaknutu i prelepu prirodu kojoj nema ravni u Kini.

10Tibet – uzvišeni sjaj okružen planinama

Tibet, koji je okružen Himalajima, oživljava maštu putnika o izgubljenom mestu Shangri-la, opisanom u delu Džejmsa Hiltona “Izgubljeni horizont”. Od netaknutih svetih jezera do najvišeg svetskog vrha – Mont Everesta; od ogromnih nedirnutih pašnjaka Changtang do ponora i dubina kanjona Yarlung-Tsangpo, i do Krova sveta, Tibet je pun zapanjujućih mesta i netaknute lepote.

11


Preveo za portal SRBIJA I KINA: Nikola Radenković

IZVOR: chinahighlights.com

NAPOMENA: Prenošenje ovog članka je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora prevoda (portal srbijaikina.rs) i prevodioca.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *