Nacionalni interes: Kina gradi prvu vojnu bazu u Africi

Narodna Republika Kina priprema se za izgradnju prve vojne baze u Africi i tako nastavlja svoju evoluciju u globalnu super-silu, piše američki magazin Nacionalni interes (The National Interest). Peking je sa Džibutijem potpisao ugovor o desetogodišnjem zakupu prostora za vojno-logističke objekte koji će biti locirani na “Rogu Afrike”.

IZVOR: Parada vojske NR Kine na Crvenom trgu u Moskvi maja 2015. godine. (IZVOR: AP Photo/Ivan Sekretarev)

Parada vojske NR Kine na Crvenom trgu u Moskvi maja 2015. godine. (IZVOR: AP Photo/Ivan Sekretarev)

“Izgradiće bazu u Džibutiju i to će biti njihov prvi vojni objekat u Africi”, potvrdio je general David Rodrigez, komadant američkih snaga u Africi.

Bilo je samo pitanje vremena kada će Kina početi da gradi baze u inostranim regionima. Ogroman ekonomski interes Pekinga u ovoj zoni neophodno je zaštititi, kako bi se osigurao rast druge najveće svetske ekonomije.

Prema podacima magazina Ekonomist, Kina je najveći trgovinski partner afričkog kontinenta sa kojim godišnje razmeni 160 milijardi dolara vredne robe. U poslednjig 10 godina, više od milion Kineza preselilo se u Afriku gde rade za kineske kompanije. Afrika je Kini naročoto važna kao izvoznik sirovina, koje se u Kini obrađuju i vraćaju nazad u obliku gotovog proizvoda.

Afričke zemlje veoma su sklone poslovanju sa Kinom, jer najmnogoljudnija zemlja sveta ne pokazuje namere da nameće sopstvene vrednosti lokalnim vladama. Zbog toga, kineske investicije dolaze bez mešanje u unutrašnjih pitanja suverenih država.


IZVOR: Newsweek.rs/nationalinterest.org  PRIPREMILA: Ana Cvetković

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *