Na severoistoku Kine otkriven kompletan fosil pernatog dinosaurusa

S ozbirom na njegovu čeljust punu oštrih zuba i krajnje čudan opšti izgled, paleontolog Stiv Brusat sa Univerziteta u Edinburgu je ovaj primerak nazvao Zhenyuanlong suni, odnosno „pufnasta pernata pudla iz pakla“.

Pripadnik grupe raptora, dinosaurusa koji su u bliskom srodstvu sa pticama, Zhenyuanlong suni je bio „rođak“ Velociraptora, mada je taj dinosaurus, netačno predstavljen u filmovima Park iz doba jure kao mnogo veći nego što je zapravo bio, živeo oko 40 do 50 miliona godina kasnije.

„Zhenyuanlong suni je bio dinosaurus koji je zaista ličio na pticu“, rekao je Brusat koji je sarađivao na ovom slučaju sa kineskim kolegom Džugčangom Luom.

„Najviše podseća na ćurku ili emua, možda na veliku kokošku“, naveo je britanski naučnik.

Pernati-dinosaurusPo svom obliku i sastavu, krila ovog dinosaurusa izgledaju poput krila moderne ptice, primerice orla ili lešinara.

„Kada bismo posmatrali samo krila, pomislili bismo da Zhenyuanlong suni može da leti. Ali, u pitanju je zaista veliki raptor, a njegove ruke su tako kratke u odnosu na telo, da mi je teško poverovati da je mogao da leti ili lebdi ili da bilo šta radi u vazduhu“, rekao je Brusat.

On smatra je Zhenyuanlong suni najverovatnije koristio krila kako bi se šepurio na način na koji paun širi rep da bi privukao ženku i zastraši suparnike.

Druga mogućnost je da je krilima štitio jaja dok je ležao na njima u gnezdu.

Brusat navodi da otkriće dinosaurusa sa ovakvim osobinama postavlja niz pitanja u vezi sa evolucijom krila. Zašto su ona uopšte nastala?

„Da li su ona evoluirala isključivo radi letenja? U tom slučaju, Zhenyuanlong suni je možda potomak nekog letećeg pretka, te zato i dalje ima krila. Ili su, pak, krila evoluirala radi šepurenja ili da bi se zaštitila jaja ili zbog nekog sasvim drugog razloga, a tek kasnije su neki dinosaurusi njima počeli da lebde i lete?“, rekao je Brusat.

Ptice su evoluirale od malih pernatih dinosaurusa. Najstarija poznata ptica, Archaeopteryx, koja je bila veličine vrane, živela je pre oko 150 miliona godina.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Scientific Reports.


IZVOR: RTS

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *