Šaolin monasi učestvuju na festivalu viteštva u Manasiji

Na Međunarodnom festivalu viteštva “Despot Stefan Lazarević” – Manasija 2015, čiji je pokrovitelj predsednik Srbije Tomislav Nikolić i koji će se održati između 25. i 27. avgusta u okviru kompleksa manastira Manasija, kao specijalni gosti učestvuju monasi čuvenog kineskog budističkog manastira Šaolin. Oni će izvesti spektakularan nastup prve i druge večeri festivala.

U najavi pres službe Predsednika Srbije navodi se da se ova manifestacija održava u susret izuzetno značajnog jubileja – 600 godina manastira Manasija, sa ciljem promocije srpske kulture i baštine.

untitled(5)

IZVOR: shaolin.org.cn

Šaolinski hram ili šaolinski samostan je budistički hram u Song Shanu blizu Zhengzhoua u kineskoj provinciji Henan.

Osnovan je u 5. veku. Zbog poveznosti sa kineskim borilačkim veštinama, a posebno sa šaolinskim kung fuom, danas predstavlja najpoznatiji Mahayana budistički hram u zapadnom svetu.

Kompleks manastira sa njegovim pagodama od 2010. godine predstavlja deo svetske kulturne baštine, odnosno nalazi se na listi UNESKA.

Prvi starešina samostana bio je Batuo, učitelj dhyane koji je došao u Kinu iz Indije 464. godine kako bi širio budističko učenje. Samostan je u prošlosti često razaran, obnavljan i proširivan.

Pored monaha samostana Šaolin, u okviru programa, očekuje se i učešće brojnih umetnika i viteških trupa iz Srbije, Bugarske, Češke, Francuske, Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije, Ukrajine, Rusije, Mađarske i
Rumunije.

Svečano otvaranje manifestacije je u utorak, 25. avgusta u 19.00 časova u manastiru Manasija, zadužbini Despota Stefana Lazarevića kod Despotovca.


IZVOR: FoNet   PRIPREMILA: Ana Cvetković

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *